Przepis na ciasto na pizze z mąki żytniej razowej

dietetyczna pizza na razowym spodzie

dietetyczna pizza na razowym spodzie

Na ciasto nakładamy wcześniej przygotowany sos, pokrojoną w plastry mozzarellę, pieczarki, szynkę, pokrojoną w paseczki mozzarellę i pomidorki cherry
Pizza na razowym spodzie

Pizza na razowym spodzie

Drożdże, cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy do pozostałych składników na ciasto. ciasto. pizze smarujemy sosem i obkładamy dodatkami (oprócz mozzarelli)
Razowa „pizza” śniadaniowa

Razowa „pizza” śniadaniowa

Ciasto rozwałkować na cienki placek na podsypanym mąką blacie, a następnie przełożyć na blachę. Powoli dodawać wodę, cały czas zagniatając ciasto, wyrabiać je kilka minut, aż będzie elastyczne
Kilka słów o mące razowej...

Kilka słów o mące razowej...

ciasto okazywało się zbyt ciężkie. Na zdjęciu widać duże opakowanie mąki żytniej (orkiszowa akurat już "wyszła" i muszę zamówić nową)
Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie

Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie

tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki temu nie będziemy potrzebować więcej mąki a ciasto nie będzie się kleić) na placek grubości kilku mm
Pizza rogal Calzone – domowy przepis

Pizza rogal Calzone – domowy przepis

Na zdjęciu powyżej możecie zauyważyć ciemne ciasto, rogal zrobiony jest z mąki pszennej razowej. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji
Dietetyczna pizza

Dietetyczna pizza

Ciasto układamy na blaszce. Ciasto. Mąki mieszamy, dodajemy sól i cukier oraz przyprawy. Podaję przepis, ponieważ komuś może zasmakować taka kombinacja
Pizza z salami

Pizza z salami

Gdy ciasto będzie gotowe do wyrabiania wykładamy je z miski na stolnicę i solidnie nad nim pracujemy rękami
Pizza z Olafem

Pizza z Olafem

Ciasto na pizzę w zdrowszej wersji, bo mąka pszenna wymieszana z mąką żytnią razową, na środku bałwanek Olaf (my daliśmy za dużo mozzarelli i troszkę się nam rozmył), młody miał ogromną frajdę z dekorowania