Przepis na ciasto na pierogi z mąki razowej

30 Zapisać
Razowe pierogi z łososiem w sosie bazyliowym

Razowe pierogi z łososiem w sosie bazyliowym

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto na pierogi. Ciasto. Przepis na wersję razową ze świeżym łososiem znalazłam w grudniowym numerze magazynu Kuchnia
22 Zapisać
Pierogi razowe z kaszą gryczaną i twarogiem.

Pierogi razowe z kaszą gryczaną i twarogiem.

Z obu rodzajów mąk, masła soli oraz, dolewając stopniowo wody zagniatamy ciasto. Ciasto. Pomysł może nie był najlepszy (podczas lepienia pierogów chwilami nie byłam do końca świadoma, że to robię
16 Zapisać
Razowe pierogi z pieca ze szpinakiem i fetą

Razowe pierogi z pieca ze szpinakiem i fetą

Składniki na ciasto zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli będzie za bardzo się lepiło trzeba dodać więcej mąki, jeśli będzie za twarde -  mleka
9 Zapisać
Pierogi ruskie bez sera - razowe żytnio-orkiszowe z ciecorką, kapustą i pieczarkami

Pierogi ruskie bez sera - razowe żytnio-orkiszowe z ciecorką, kapustą i pieczarkami

Dodatkowo ciasto jest pełnoziarniste ze względu na użytą mąkę żytnią razową oraz gryczaną. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto póki ciepłe, podsypujemy tyle mąką orkiszową, lub inną jasną, żeby ciasto ładnie się wałkowało
5 Zapisać
Razowe pierogi z leśnymi grzybami

Razowe pierogi z leśnymi grzybami

Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować je na cienki placek, a następnie wykroić krążki za pomocą szklanki
5 Zapisać
Pierogi razowe z soczewicą

Pierogi razowe z soczewicą

Stopniowo dodając ciepłą/gorącą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. CIASTO. Małą szklanką lub foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi
5 Zapisać
Razowe pierogi ze szpinakiem

Razowe pierogi ze szpinakiem

Dobrze wyrobione ciasto przekładamy na stolnicy. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy maki, lepiej pszennej
2 Zapisać
RAZOWE   PIEROGI  Z  KAPUSTĄ  I  GRZYBAMI

RAZOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Dzisiaj pomysł na zdrowszą wersję a mianowicie na ciasto razowe. Pierogi to największy polski, przysmak na stole wigilijnym, świątecznym i nie tylko
2 Zapisać
Razowe pierogi z wątróbką

Razowe pierogi z wątróbką

Ciasto można zrobić z normalnej mąki, ale to razowe jest zdrowsze i równie delikatne. Zrobić ciasto na pierogiprzesiać mąkę do miski, dodać sól i olej, wymieszać
2 Zapisać
Razowe pierogi z serem, jabłkiem i rodzynkami ;)

Razowe pierogi z serem, jabłkiem i rodzynkami ;)

po trochu dodajemy wody i wyrabiamy ciastostworzy jednolitą kulę. ciasto. Nie wiedzieć skąd zrodził się w moje głowie pomysł na pierogi
1 Zapisać
Razowe pierogi z kaszą gryczaną

Razowe pierogi z kaszą gryczaną

Tradycyjne ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki pszennej jasnej i wody, czasem z dodatkiem jajka
1 Zapisać
Razowe pierogi z soczewicą

Razowe pierogi z soczewicą

Z mąk, szpinaku, oleju i wody, soli zagniatamy elastyczne ciasto, może być w robocie kuchennym. Ciasto
3 Zapisać
razowe pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu

razowe pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i. nie masz pomysłu na obiad kilka wegańskich propozycji znajdziesz TUTAJ, a dzisiaj dodatkowo proponuję pierogi ze szpinakiem
0 Zapisać
Smażone pierogi  z kapustą kiszoną i śliwką wędzoną razowe i zwykłe

Smażone pierogi z kapustą kiszoną i śliwką wędzoną razowe i zwykłe

Mąki na ciasto razowe wsypałam do miski, dodałam sól i olej i mieszając widelcem aby się nie poparzyć rozrobiłam wodę z mąką
0 Zapisać
Pierogi razowe

Pierogi razowe

Składniki na ciasto. Ciasto z mąki razowej a w środku farsz z ziemniaków i kaszy gryczanej. dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto
0 Zapisać
Wegańskie, Razowe Pierogi z Soczewicą

Wegańskie, Razowe Pierogi z Soczewicą

To ciasto zostało już zaparzone przed wyrobieniem i naprawdę nie potrzebuje więcej. Już od lat ciasto przygotowujemy wyłącznie z zaparzonej gorącą wodą mąki bez dodatku jajek
5 Zapisać
Zdrowe święta -  razowe pierogi ze śliwkami

Zdrowe święta - razowe pierogi ze śliwkami

Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów
1 Zapisać
Kilka słów o mące razowej...

Kilka słów o mące razowej...

ciasto okazywało się zbyt ciężkie. Przy okazji zachęcam do zamienienia białej mąki wykorzystywanej w Świątecznych wypiekach na razową