Przepis na ciasto na pierogi z mąki kukurydzianej

Pierogi z czereśniami

Pierogi z czereśniami

Gdyby ciasto było za twarde dolać jeszcze trochę wody, i na odwrót, gdyby było za rzadkie dodać troszkę mąki
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

ciasto na bezglutenowe pierogi. Ciasto na nie jest dosyć kapryśne, nie tak plastyczne jak te zawierające gluten, szybko wysycha, więc nie ma czasu na robienie falbanek
Pierogi ruskie "Ruskie kapelusze"

Pierogi ruskie "Ruskie kapelusze"

Za ciasto posłużyła mi specjalna mąka bezglutenowa do wyrobu pierogów. Mieszanka skrobi kukurydzianej oraz mąki kukurydzianej przeznaczona do przygotowywania pierogów, makaronów, naleśników, zacierek, racuchów, panierowania mięsa i innych potraw niezawierających glutenu, pszenicy, konserwantów
Pierogi z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami

Nie podaję dokładnej ilości śliwek ani maki na ciasto, bo każdy robi tyle, ile mu pasuje. Z mąki i wody zagnieść elastyczne ciasto
Słodkie pierogi ze śliwkami

Słodkie pierogi ze śliwkami

 Do pierożków używam prawdziwych węgierek, które nie powinny być zbyt duże, bo wtedy źle się je zawija w ciasto
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą. Ciasto. Można tak, można też ugotować do farszu. Ugotowane mięso mielimy, dodajemy posiekaną natkę