Przepis na ciasto na pierogi z mąki żytniej

ruskie pierogi z żytniej mąki...

ruskie pierogi z żytniej mąki...

z ciasta w woreczku odkroić porcję i rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie)

Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie)

A dziś, tak z ni z gruchy, ni z pietruchy, chciałabym zapodać Wam rewelacyjne ciasto na pierogi. Niektórzy uważają, że ciasto się nie liczy, a jedynie najważniejszy jest farsz
Pełnoziarniste ciasto na pierogi

Pełnoziarniste ciasto na pierogi

Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka, układamy na nich farsz, zamykamy i dobrze zalepiamy brzeginajlepiej widelcem, ponieważ ciasto pełnoziarniste jest mniej elastyczne niż to tradycyjne
Pierogi żytnie ze szpinakiem

Pierogi żytnie ze szpinakiem

Z mąki i stopniowo dodawanej wody zagniatamy elastyczne ciasto. W końcu postanowiłam spróbować pierogi z mąki żytniej i udało się
Makaron z mąki żytniej

Makaron z mąki żytniej

Wyrobione ciasto wałkujemy do pożądanej grubości ( znaczy jak kto lubi) i odstawiamy do wyschnięcia, czyli mniej więcej około godziny, na bawełnianej ściereczce
Pierogi w wersji letniej

Pierogi w wersji letniej

Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować. powinno być tyle, aby ciasto się skleiło. Pierogi to kolejna, niezwykle uniwersalna potrawa
Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą

Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą

Wyrabiamy ciasto z poddanych składników, wałkujemy , wycinamy kółka szklanką, lekko je rozwałkowujemy, żeby były większe i bardziej płaskie, dodajemy farsz zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy parę minut od momentu wypłynięcia
Pierogi z fasolą, tofu i miętą

Pierogi z fasolą, tofu i miętą

Dodajemy powoli ciepłą wodę i wyrabiamy intensywnie ciasto. białej fasoli, uprzednio namoczonej i ugotowanej w nieosolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym,
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Składniki na ciasto. Już dawno nie pojawił się tu żaden przepis na pierogi. Do nadzienia, podobnie jak w przepisie na jagodzianki, dodałam trochę maki ziemniaczanej