Przepis na ciasto na pierogi z mąki żytniej

7 Zapisać
Pierogi ruskie z mąką żytnią

Pierogi ruskie z mąką żytnią

Ciasto dzielimy na pół. Zagniatamy ciasto dodając po troszce gorącej wody, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
4 Zapisać
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie)

Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie)

A dziś, tak z ni z gruchy, ni z pietruchy, chciałabym zapodać Wam rewelacyjne ciasto na pierogi. Niektórzy uważają, że ciasto się nie liczy, a jedynie najważniejszy jest farsz
1 Zapisać
ruskie pierogi z żytniej mąki...

ruskie pierogi z żytniej mąki...

z ciasta w woreczku odkroić porcję i rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi
23 Zapisać
Żytnie pierogi z farszem mięsno-pieczarkowym

Żytnie pierogi z farszem mięsno-pieczarkowym

Zastanawiałam się czy takie ciasto będzie smaczne i czy zaakceptują je moi pierogożercy. Składniki na ciasto pierogowe
16 Zapisać
Żytnie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Żytnie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, wlewamy wodę wymieszana z olejem i jajkiem, wszystko łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto
15 Zapisać
Pierogi żytnie ze szpinakiem

Pierogi żytnie ze szpinakiem

Z mąki i stopniowo dodawanej wody zagniatamy elastyczne ciasto. W końcu postanowiłam spróbować pierogi z mąki żytniej i udało się
5 Zapisać
Pełnoziarniste ciasto na pierogi

Pełnoziarniste ciasto na pierogi

Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka, układamy na nich farsz, zamykamy i dobrze zalepiamy brzeginajlepiej widelcem, ponieważ ciasto pełnoziarniste jest mniej elastyczne niż to tradycyjne
2 Zapisać
Swojskie pierogi żytnie z kapustą i kaszą kuskus.

Swojskie pierogi żytnie z kapustą i kaszą kuskus.

Mąkę mieszamy z solą i stopniowo dodajemy wodę, aż ciasto uzyska konsystencje plasteliny i nie będzie kleić się do rąk
0 Zapisać
Pierogi żytnie ze szpinakiem i wtorkowy jadłospis

Pierogi żytnie ze szpinakiem i wtorkowy jadłospis

Ciasto. mąki żytniej razowej. Dodać resztę mąki i zagnieść na gładką masę. mąki pszennej. Pierogi żytnie ze szpinakiem
0 Zapisać
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy!

65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy!

-na ciasto pierogowe (ok. Tym razem pierogi napełniłyśmy farszem na bazie pokrzyw. Wiosenne, bardzo ciepłe dni bardzo sprzyjają dobremu humorowi, który to nas ostatnimi czasy nie opuszcza
30 Zapisać
Razowe pierogi z łososiem w sosie bazyliowym

Razowe pierogi z łososiem w sosie bazyliowym

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto na pierogi. Ciasto. Przepis na wersję razową ze świeżym łososiem znalazłam w grudniowym numerze magazynu Kuchnia
12 Zapisać
dietetyczne pierogi ruskie z dynią zamiast ziemniaków

dietetyczne pierogi ruskie z dynią zamiast ziemniaków

Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto. Składniki na ciasto. Ważne, aby farsz był zimny, bo ciepły może zmiękczyć ciasto
9 Zapisać
Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą

Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą

Wyrabiamy ciasto z poddanych składników, wałkujemy , wycinamy kółka szklanką, lekko je rozwałkowujemy, żeby były większe i bardziej płaskie, dodajemy farsz zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy parę minut od momentu wypłynięcia
9 Zapisać
Pierogi ruskie bez sera - razowe żytnio-orkiszowe z ciecorką, kapustą i pieczarkami

Pierogi ruskie bez sera - razowe żytnio-orkiszowe z ciecorką, kapustą i pieczarkami

Dodatkowo ciasto jest pełnoziarniste ze względu na użytą mąkę żytnią razową oraz gryczaną. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto póki ciepłe, podsypujemy tyle mąką orkiszową, lub inną jasną, żeby ciasto ładnie się wałkowało
9 Zapisać
Bułki żytnie ze słonecznikiem

Bułki żytnie ze słonecznikiem

Zresztą teraz gdy to piszę wyrasta mi ciasto na kolejne bułki, tym razem takie zwykłe pszenne, takie podłużne
5 Zapisać
Razowe pierogi ze szpinakiem

Razowe pierogi ze szpinakiem

Dobrze wyrobione ciasto przekładamy na stolnicy. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy maki, lepiej pszennej
5 Zapisać
Pierogi z łososiem i szpinakiem

Pierogi z łososiem i szpinakiem

Dla odmiany ciasto pierogowe zrobione z mąki żytniej razowej, co daje pierogom pięknego koloru i smaku
4 Zapisać
O mące – typy, rodzaje i zastosowanie mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie.

O mące – typy, rodzaje i zastosowanie mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie.

Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych