Przepis na ciasto marcepanowe z makiem

2 Zapisać
Rogaliki marcepanowe

Rogaliki marcepanowe

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masę marcepanową zetrzeć na tarce i wymieszać z makiem
1 Zapisać
Babka marcepanowa

Babka marcepanowa

Przełożyć do niej ciasto. Czy to piaskowa, czy jogurtowa, marmurkowa czy z makiem, jak dla mnie nie ma znaczenia
14 Zapisać
Rogaliki z makiem i orzechami

Rogaliki z makiem i orzechami

Inspirując się przepisem na ciasto do Rogali Marcińskich postanowiłam na Święta upiec podobne rogaliki, ale z innym nadzieniem
6 Zapisać
Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Drożdżowe bułeczki i ciasto lubię za charakterystyczny zapach. A ciasto dalej lubię. Ponieważ połowa puszki masy makowej czekała w lodówce na swoje pięć minut, wystąpiła zamiast marcepanowej, islandzkiej nuty podanej w oryginalnym przepisie
4 Zapisać
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis

Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis

Rogale Marcińskie charakteryzuje pół-francuskie ciasto z niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich - smak, który koniecznie trzeba spróbować, a może nawet samodzielnie przygotować w naszych domach
4 Zapisać
Bułeczki  z makiem

Bułeczki z makiem

Wyrosnięte ciasto ponownie krótko zarobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. Sladniki na ciasto na ok
4 Zapisać
Ciasteczka kruche z makiem

Ciasteczka kruche z makiem

Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Na ciasto nakładamy masę makową. Ciasteczka kruche z makiem, a właściwie masą z białego maku, fig,daktyli, marcepanu, orzechów i migdałów, którą przygotowywałam do rogali marcińskich
3 Zapisać
Mazurek z Marcepanem - Ciasta Wielkanocne

Mazurek z Marcepanem - Ciasta Wielkanocne

Mazurek z marcepanem to zdecydowanie moje ulubione ciasto wielkanocne. Ten jest delikatny, słodki i mocno maślany z pysznym posmakiem migdałów z masy marcepanowej
1 Zapisać
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI

BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI

ciasto na babeczki. _polska/wigilia/kruche_babeczki_z_makiem/przepis. Kruche babeczki z nadzieniem do rogali marcińskich, pycha
0 Zapisać
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich)

Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich)

Drożdżowe, rozpływające się w ustach ciasto nasiąknięte niebiańskim w smaku. Ciasto. Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki
0 Zapisać
Strucla makowo - marcepanowa

Strucla makowo - marcepanowa

-) Puszyste ciasto i wilgotna, rozpływająca się w ustach masa makowa. Ciasto. No i się zaczęło. Posypujemy skórką, migdałami lub makiem
0 Zapisać
Strucla z białym makiem

Strucla z białym makiem

Ugniatamy na gładkie ciasto, tym razem musiałam pomóc mikserowi, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( u mnie nie podwoiło objętości, ale podrosło)
0 Zapisać
Drożdżowe rogaliki z makiem

Drożdżowe rogaliki z makiem

klik) Nie powiem, napracowałam się, bo ciasto półfrancuskie jest praco i czasochłonne. Na ciasto. Tydzień temu po raz pierwszy robiłam rogale marcińskie (przepis u Dorotki
31 Zapisać
Podsumowanie akcji “Walentynkowe menu”

Podsumowanie akcji “Walentynkowe menu”

Ciasto czekoladowe bez jaj, mleka i masła – pyszne. Ciasto Ślimak. Marcepanowe chłopaki. Sernik z kajmakiem
11 Zapisać
Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie

Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto. Mam nadzieję, że przyda się na przyszły rok a w tym roku można jeszcze z niego skorzystać piekąc te rogale na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, jako dodatek do tradycyjnych makowców i ciast z makiem
16 Zapisać
Rogal gdański vs Rogal marciński

Rogal gdański vs Rogal marciński

Wiadomo też, że ciasto obowiązkowo musi być półfrancuskie, a nadzienie powinno składać się z białego maku, cukru, śmietany, masła, wanilii, daktyli, rodzynek oraz skórki pomarańczowej
12 Zapisać
Rogale marcińskie. Najlepsze! :)

Rogale marcińskie. Najlepsze! :)

Ciasto półfrancuskie, bardzo zbliżone do croissantów - delikatnie kruche, w środku miękkie, pulchne. Jak dla mnie ciasto jest idealne
12 Zapisać
Rogale topione

Rogale topione

Zagnieść ciasto, włożyć do szczelnego woreczka i zatopić go w naczyniu z lodowatą wodą. Marmoladę z pigwy wymieszać z konfiturą z róży, kostki czekolady i kartofelki marcepanowe podzielić na pół