Przepis na ciasto makownik

17 Zapisać
Ciasto z makiem na proszku do pieczenia

Ciasto z makiem na proszku do pieczenia

Miałam ochotę na ciasto z makiem, ale nie chciałam piec makowników. Ciasto. Mieszamy najpierw łyżką a następnie zagniatamy ciasto
3 Zapisać
Masa makowa na bogato - chwilę przed Świętami

Masa makowa na bogato - chwilę przed Świętami

Zanim upieczemy makowca czy makownik, warto wcześniej zawinąć ciasto z makiem i odstawić je na godzinę do fermentacji
3 Zapisać
O apteczkach, pannach apteczkowych... i chłopcu apteczkowym

O apteczkach, pannach apteczkowych... i chłopcu apteczkowym

wanilja, szafran, liść bobkowy, muszkatołowa gałka, cykata, imbier (o którym już Kadłubek w XIII wieku wspomina), serki, gomółki, pierniki, makowniki (z maku i miodu), kadzidła, ryby suszone, orzechy leśne, larendogra, rozmaryn i majeran do szynek, dziewanna, czarnuszka ogrodowa do osypywania ciast, cynamon (trafnie nazywany przez szlązaków skórzycą), cybeby (duże rodzenki do sosów), bylica suszona, olejki kupione od olejkarzy, którzy roznosili je po kraju, olejki lekarskie i dryjakwie, jakoby wielce skuteczne przeciwko ukąszeniu żmii i wszelkim truciznom
6 Zapisać
Makowiec

Makowiec

Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie
4 Zapisać
Makowiec

Makowiec

Ciasto zwane także makownikiem, czy też struclą z makiem stanowi typowe danie wigilijne na polskim stole
2 Zapisać
Makowiec

Makowiec

Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia z mielonego maku i rodzynek. Makowiec, strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole
1 Zapisać
To co tygryski lubią najbardziej … czyli „Buchty , Parzaki, Pampuchy, kluski drożdżowe gotowane na parze”

To co tygryski lubią najbardziej … czyli „Buchty , Parzaki, Pampuchy, kluski drożdżowe gotowane na parze”

Ciasto wyrabiać łyżką drewnianą lub ręką tak długo, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia, wtedy należy dodać letnie masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać
1 Zapisać
Makowa Panienka w natarciu ... czyli jak dobrze przygotować masę makową

Makowa Panienka w natarciu ... czyli jak dobrze przygotować masę makową

Z masy makowej pan domu piecze makowniki. Dobrze przygotowana masa makowa służy mi do przygotowania wielu potraw wigilijnych
0 Zapisać

makownik cesarski....

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. 1. Masę makową przełożyć do miski, dodać bakalie, jajka, alkohol
0 Zapisać

MAKOWNIK Babci Marysi.

Przygotowujemy rozczyn na ciasto. CIASTO - Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do przesianej, ogrzanej mąki, wkładamy wyrośnięty rozczyn, dolewamy mleka i zagniatamy ciasto
0 Zapisać

Makownik drożdżowy

Ciasto. Zapobiega to pękaniu makownika. Ciasto dzielimy na dwie części. 2 cm), żeby wyrastające ciasto miało miejsce
0 Zapisać

Makownik na ciescie ucieranym

Ciasto przekroic na dwie czesci i przelozyc goraca masa makowa. Wszystkie skladniki razem zagotowac ( robimy ja ,gdy ciasto jest juz gotowe)