Przepis na ciasto makownik

O apteczkach, pannach apteczkowych... i chłopcu apteczkowym

O apteczkach, pannach apteczkowych... i chłopcu apteczkowym

wanilja, szafran, liść bobkowy, muszkatołowa gałka, cykata, imbier (o którym już Kadłubek w XIII wieku wspomina), serki, gomółki, pierniki, makowniki (z maku i miodu), kadzidła, ryby suszone, orzechy leśne, larendogra, rozmaryn i majeran do szynek, dziewanna, czarnuszka ogrodowa do osypywania ciast, cynamon (trafnie nazywany przez szlązaków skórzycą), cybeby (duże rodzenki do sosów), bylica suszona, olejki kupione od olejkarzy, którzy roznosili je po kraju, olejki lekarskie i dryjakwie, jakoby wielce skuteczne przeciwko ukąszeniu żmii i wszelkim truciznom
3 0
Makowiec

Makowiec

Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie
6 0
Makowiec

Makowiec

Ciasto zwane także makownikiem, czy też struclą z makiem stanowi typowe danie wigilijne na polskim stole
4 0
Makowiec

Makowiec

Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia z mielonego maku i rodzynek. Makowiec, strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole
2 0

makownik cesarski....

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. 1. Masę makową przełożyć do miski, dodać bakalie, jajka, alkohol
0 0

MAKOWNIK Babci Marysi.

Przygotowujemy rozczyn na ciasto. CIASTO - Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do przesianej, ogrzanej mąki, wkładamy wyrośnięty rozczyn, dolewamy mleka i zagniatamy ciasto
0 0