Ciasto makowa z masą pomarańczową

Ciasto makowe z masą pomarańczową to wyjątkowo smaczne i aromatyczne ciasto, które jest idealnym deserem na każdą okazję. Ciasto składa się z delikatnego, wilgotnego maku, który jest przełamany słodkim smakiem masy pomarańczowej. Masa ta jest wykonana z świeżych pomarańczy, cukru i żelatyny, co sprawia, że jest ona lekka i puszysta. Całość tworzy połączenie smaków, które nie tylko doskonale smakuje, ale także pięknie wygląda.

Ciasto makowe z masą pomarańczową można podawać na ciepło lub na zimno. Można je również udekorować owocami sezonowymi lub bitą śmietaną. Jest to idealny deser do podania gościom lub rodzinie.

Przepis na ciasto makowe z masą pomarańczową

Składniki:

  1. 1 szklanka maku
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1/4 szklanki oleju
  4. 1/4 szklanki mleka
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  7. 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mak, cukier, olej, mleko i proszek do pieczenia. Przełożyć do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

W mikserze umieścić sok pomarańczowy i żelatynę i miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylać masę na upieczone ciasto i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Polecam!

Jeśli szukasz deseru, który będzie smaczny i oryginalny, Ciasto makowe z masą pomarańczową jest idealnym rozwiązaniem. Jego delikatny smak połączony z aromatem pomarańczy sprawia, że jest to naprawdę niesamowite połączenie smaków! Spróbuj tego deseru już dziś!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz