Ciasto konsul to tradycyjne, polskie ciasto, które jest bardzo popularne wśród miłośników słodkości. Ciasto składa się z warstwy biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki. Jest to idealny deser na każdą okazję, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie.

Konsul jest najczęściej podawany na uroczystościach rodzinnych lub spotkaniach towarzyskich. Można go również przygotować samemu w domu. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i można je udekorować według własnego uznania.

Konsul jest idealnym deserem dla osób, które lubią słodkie smaki. Jego delikatny smak sprawia, że jest on bardzo lubiany przez dzieci i dorosłych. Jest to doskonały sposób na zakończenie obiadu lub kolacji.

Przepis na ciasto konsul

Składniki:

  1. 1 szklanka mąki pszennej
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  4. 3/4 szklanki mleka
  5. 3 jajka
  6. 1/2 szklanki oleju
  7. 1 opakowanie budyniu waniliowego
  8. 1 opakowanie galaretki owocowej

 

Sposób przygotowania:

    1. W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
    2. Dodać mleko, jajka i olej i dokładnie wymieszać.
    3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
    4. Formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
    5. Przełożyć ciasto do formy i piec przez 30 minut.
    6. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
    7. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu.
    8. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody.
    9. Na biszkopt ułożyć warstwę budyniu, a następnie warstwę galaretki.
    10. Ostudzić i schłodzić przed podaniem.

 

Polecam Ciasto Konsul! Jest to idealny deser na każdą okazję – prosty w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wybornie! Spróbujcie tego pysznego ciasta już dziś!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz