Przepis na ciasto francuskie z masa makowa

21 Zapisać
Makowa choinka z ciasta francuskiego

Makowa choinka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie składamy na pół, a następnie obcinamy tak, by powstał największy (z możliwych) trójkąt (najlepiej wyciąć tak, by dolny brzeg pozostał nierozerwany)
2 Zapisać
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego

Makowa gwiazda z ciasta francuskiego

Pozostałe ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Przykrywamy ciasto z makiem drugim kołem - białkiem w dół
0 Zapisać
Makowa choinka - bardziej i mniej udane zabawy z ciastem francuskim...

Makowa choinka - bardziej i mniej udane zabawy z ciastem francuskim...

- mrożone ciasto francuskie. Wykładamy mak na trójkąt z ciasta francuskiego. - gotowa masa makowa. Przykrywamy drugim płatem ciasta i nacinamy "gałęzie"
0 Zapisać
Makowa choinka z ciasta francuskiego

Makowa choinka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) składamy na pół i wykrawamy trójkąt, który będzie stanowił główny kształt naszej choinki
9 Zapisać
Ciasto napoleońskie z makiem. Napoleoński tort makowy. Białoruś i Żenia.

Ciasto napoleońskie z makiem. Napoleoński tort makowy. Białoruś i Żenia.

Ciasto francuskie rozwałkować na podsypanym mąką blacie lub na arkuszu. Torty z francuskiego ciasta, łączone z budyniowymi kremami to często spotykany tam smakołyk
1 Zapisać
Makowe francuskie koperty.

Makowe francuskie koperty.

Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Jakoś taki niedosyt w spożyciu maku we mnie zapanował, dlatego na dzisiejszy wieczór słodka przekąska z moim oryginalnym przepisem na masę makową
1 Zapisać
Makowa choinka, tylko dwa składniki

Makowa choinka, tylko dwa składniki

Idealna propozycja na takie spotkanie, a nawet na pierwsze dni świąt, zamiast makowca, to ciasto francuskie z masą makową na kształt choinki
0 Zapisać
Makowa Choinka

Makowa Choinka

Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i. Nacinać ciasto formując gałęzie, pamiętając o zostawieniu pnia
0 Zapisać
Rogaliki półfrancuskie z makiem

Rogaliki półfrancuskie z makiem

Ciasto półfrancuskie jest bardzo uniwersalne. MasĹ‚o posiekać z mÄ…kÄ…, dodać twarĂłg, şółtko, sĂłl i szybko zagnieĹ›Äciasto
3 Zapisać
Makowiec w cieście francuskim

Makowiec w cieście francuskim

Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. Ciasto sklejam na zakładkę i wkładam do nagrzanego piekarnika
3 Zapisać
Makowiec z ciasta francuskiego

Makowiec z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie rozłożyć ,boki ponacinać na ukos. Cukier puder wymieszać z wodą i powstałym lukrem polać ciasto
0 Zapisać
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego

Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego

) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. gotowe ciasto francuskie. masa makowa
2 Zapisać
NA SZYBKO! CIASTKA W 10 MINUT!

NA SZYBKO! CIASTKA W 10 MINUT!

Ciasto francuskie, to kolejny składnik naszego "nieba w gębie", a o cieście tym warto wspomnieć ponieważ jest jeszcze bardziej kaloryczne niż nasz mak
0 Zapisać
Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami

Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami

Było już dziś ciasto francuskie w wersji pikantnej (nawet bardzo pikantnej), jest i w wersji słodkiej
0 Zapisać
ROGALE MARCIĹƒSKIE

ROGALE MARCIĹƒSKIE

Ciasto droşdşowo- półfrancuskie z nadzieniem pełnym rozmaitych smaków. Wyrabiamy ciasto, aş będzie spręşyste i dodajemy roztopione, ostudzone masło i wyrabiać, aş ciasto wchłonie tłuszcz
3 Zapisać
Makowa choinka

Makowa choinka

*Makowa choinka z ciasta francuskiegoopakowanie ciasta francuskiegookoło pół puszki masy makowejCiasto francuskie składamy na pół i wycinamy duży równoboczny trójkąt
1 Zapisać
"Podrabiana" strucla makowa - czyli makowe zawijańce z orzechami i skórką pomarańczową

"Podrabiana" strucla makowa - czyli makowe zawijańce z orzechami i skórką pomarańczową

Rozwijamy ciasto francuskie. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Prosty pomysł na ciasteczka z makiem i orzechami z ciasta francuskiego
5 Zapisać
ŻYCZENIA WIELKANOCNE

ŻYCZENIA WIELKANOCNE

CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI. ŚLIMAKI FRANCUSKIE Z DŻEMEM. STRUCLA MAKOWA. marzec. CIASTO CZEKOLADOWO - RUMOWE Z BAKALIAMI