Przepis na ciasto eklerek

6 Zapisać
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros

Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros

To ciasto wiele przechodzi – najpierw jest zaparzane, potem napowietrzane i uelastyczniane przez miksowanie z jajkami, a na koniec jeszcze pieczone
96 Zapisać
Eklerki z kremem budyniowym do karpatki

Eklerki z kremem budyniowym do karpatki

Czekamy, aż ciasto ostygnie. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Witam wszystkich w Nowym Roku na słodko i zapraszam na eklerki z kremem budyniowym do karpatki
63 Zapisać
Eklerki z Delikatnym Kremem Budyniowym i Polewą Czekoladową

Eklerki z Delikatnym Kremem Budyniowym i Polewą Czekoladową

Ciasto. Ciasto. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka
47 Zapisać
Eklerki

Eklerki

ciasto. ciasto. Ciasto mieszamy energicznie łyżką na małym ogniu, aż powstanie kulka. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
43 Zapisać
Ciasto parzone - do ptysi, eklerów i karpatki

Ciasto parzone - do ptysi, eklerów i karpatki

Do niedawna nie wiedziałam co to jest ciasto parzone i nie wiązałam go w żaden sposób z ptysiami, eklerkami, karpatką ani żadnymi ciastkami tego typu
41 Zapisać
Eklerki z budyniem waniliowym

Eklerki z budyniem waniliowym

Klasyczne ciasto parzone, wypełnione domowym lub gotowym kremem budyniowym wg. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia
31 Zapisać
Eklerki z polewą krówkową

Eklerki z polewą krówkową

    Ochotę na eklerki miałam już od pewnego czasu, uwielbiam to ciasto na wierzchu chrupiące w środku puste, wypełnione kremem lub śmietaną , ja tym razem postawiłam na krem budyniowy, w zasadzie to moja ulubiona wersja eklerów
26 Zapisać
Pyszne ciasto z kremem. Ciasto eklerowe

Pyszne ciasto z kremem. Ciasto eklerowe

Bardzo dobre ciasto, zwłaszcza dla fanów eklerek i ptysiów. Cały widz w tym, by ciasto wyłożyć w foremce niezbyt równo
22 Zapisać
Domowe eklerki z masą budyniową

Domowe eklerki z masą budyniową

Przepyszne ciasto które możesz nadziać bitą śmietaną lub masą budyniową. Ciasto całkowicie ostudź. Ciasto przełóż do dekoratora i wyciśnij
21 Zapisać
Eklerki z kremem waniliowym

Eklerki z kremem waniliowym

Ciasto parzone. Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta parzonego. Eklerki są bardzo proste w przygotowaniu a zawsze robią duże wrażenie na gościach
21 Zapisać
Eklerki

Eklerki

Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Ciasto nakładaj porcjami za pomocą szprycy do dekoracji, w odległości 5 cm od siebie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
21 Zapisać
domowe eklerki

domowe eklerki

na ciasto. Ciasto. Gdy ciasto. Gdy ciasto ostygnie, ale będzie. Piec ok 40 minut, przy czym przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło
20 Zapisać
eklerki z bitą śmietaną

eklerki z bitą śmietaną

W garnku rozpuszczamy wodę i masło, następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy aż ciasto zrobi się bardzo gęste, zbite i będzie odchodzić od ścianek
19 Zapisać
Eklerki

Eklerki

Składniki na ciasto. Dobrze wymieszać (ciasto powinno być jak plastelina). Wrócić z garnkiem na ogień i rozcierać ciasto  płaską stroną łyżki aż będzie gładkie i lśniące
17 Zapisać
Eklerki

Eklerki

Jedynym ryzykiem jest ciasto, które podobno lubi nie urosnąć lub opaść w czasie pieczenia. Składniki na ciasto ptysiowe
11 Zapisać
Eklerki z bitą śmietaną,mascarpone i truskawkami

Eklerki z bitą śmietaną,mascarpone i truskawkami

Ciasto. aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i będzie jednolite. Zimne ciasto miksować dodając po jednym jajku do uzyskania gładkiej
8 Zapisać
Eklerki

Eklerki

ciasto. Gotujemy i mieszamy dodając mąkę, najlepiej mieszać trzepaczką, aby się nie zrobiły grudki lub łyżką i żeby ciasto nam się nie przypaliło