Przepis na ciasto drożdżowe zaparzane przepis

0 Zapisać
Ciasto drożdżowe zaparzane

Ciasto drożdżowe zaparzane

Niby ciasto drożdżowe zawsze smakuje podobnie, ale to jest inne w smaku. To ciasto to taki hołd dla mojej kochanej Mani, która właśnie w zaparzanym drożdżowym była mistrzynią
0 Zapisać
Zaparzane ciasto drożdżowe z okruchami czekoladowymi

Zaparzane ciasto drożdżowe z okruchami czekoladowymi

Wczoraj padło na przepis pochodzący z „Kuchni kresowej z Podlasia” pani Stawskiej. ciasto wyszło puszyste, lekkie, aromatyczne
0 Zapisać
BABKA DROŻDŻOWA ZAPARZANA  - W FOREMCE BOCHEŃSKIEJ

BABKA DROŻDŻOWA ZAPARZANA - W FOREMCE BOCHEŃSKIEJ

Babka drożdżowa jest osobliwością i chlubą staropolskiej kuchni - ciasto rdzennie polskie. Ciasto nie podsycha na drugi dzień jak w zwykłych babkach drożdżowych, a jest jeszcze smaczniejsze
0 Zapisać
Babka drożdżowa zaparzana

Babka drożdżowa zaparzana

Wyrobić ciasto, dodać namoczone bakalie i skórkę. Na końcu dodać ostudzone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto
1 Zapisać
i ♥ cake - drożdżowa babka zaparzana

i ♥ cake - drożdżowa babka zaparzana

Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną
105 Zapisać
Drożdżowe bez tajemnic:)

Drożdżowe bez tajemnic:)

Temat zadania konkursowego dotyczył wówczas ciasta drożdżowego, a ściślej co wpływa na udane ciasto drożdżowe
9 Zapisać
Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Ciasto drożdżowe na pierogi pieczone. Ciasto zaparzane. (Zobacz przepis na pierogi ruskie). Wszystkie składniki mieszamy na stolnicy, wodę dodając stopniowo na końcu - aż uda się zagnieść jednolite ciasto
6 Zapisać
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros

Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros

To ciasto wiele przechodzi – najpierw jest zaparzane, potem napowietrzane i uelastyczniane przez miksowanie z jajkami, a na koniec jeszcze pieczone
0 Zapisać
Pączki zaparzane z dżemem

Pączki zaparzane z dżemem

Ciasto drożdżowe nie lubi chłodu i przeciągów. Ciasto nam pięknie i szybko rośnie, a pączki po usmażeniu, są prawie okrągłe jak piłeczka
0 Zapisać
Pączki zaparzane z żółtkami i budyniem

Pączki zaparzane z żółtkami i budyniem

Jak sama nazwa wskazuje, ciasto, a dokładniej mąka, zaparzana jest bardzo gorącym mlekiem. Kolejny przepis na karnawałowe pączki
3 Zapisać
Luksusowe pączki karnawałowe z mąki zaparzanej...

Luksusowe pączki karnawałowe z mąki zaparzanej...

Są luksusowe, bo ciasto jest miękkie, puszyste. Przelałam do rozczynu drożdżowego,. opakowaniu mąki natknęłam się na przepis na pączki luksusowe
0 Zapisać
Pączki luksusowe na zaparzanej mące, najdelikatniejsze – przepis

Pączki luksusowe na zaparzanej mące, najdelikatniejsze – przepis

Pączki na mące zaparzanej mają najdelikatniejsze i najbardziej puszyste ciasto jakie można sobie tylko wyobrazić
0 Zapisać
Drożdżówki metodą dwufazową z zaparzaniem

Drożdżówki metodą dwufazową z zaparzaniem

W rezultacie otrzymujemy ciasto o bogatym profilu smakowo- zapachowym i lepszym nawodnieniu, dzięki któremu proces czerstwienia zachodzi wolniej
0 Zapisać
Babka podolska (zaparzana) - Polish traditional Easter cake ("Babka") - Torta tradizionale polacca di Pasqua (Babka)

Babka podolska (zaparzana) - Polish traditional Easter cake ("Babka") - Torta tradizionale polacca di Pasqua (Babka)

Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. Starannie wyrobić ciasto. Gdy uderzymy nożem w spód ciasta powinno dać wrażenie, że jest puste w środku (ewentualnie sprawdzic patyczkiem, jesli jest suchy, ciasto jest upieczone)
42 Zapisać
Łatwa babka cytrynowa. Wilgotna babka cytrynowa na Wielkanoc

Łatwa babka cytrynowa. Wilgotna babka cytrynowa na Wielkanoc

Na przykład teraz - nie mogę się doczekać, aż ciasto ostygnie i będę mogła ukroić wilgotne, cytrynowe pajdy
37 Zapisać
Łatwa babka z serem i jabłkami. Przepisy na najlepsze babki wielkanocne

Łatwa babka z serem i jabłkami. Przepisy na najlepsze babki wielkanocne

Babkę uznaję za ciasto powszednie. Przepis wyszperała Angie z pięknego I adore cinnamon, który bardzo lubię i mam od niego moje najukochańsze ciasteczka kajmakowe
20 Zapisać
Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową - Kajmakową i Orzechami Włoskimi)

Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową - Kajmakową i Orzechami Włoskimi)

Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne
18 Zapisać
Najlepsze Klasyczne Domowe Pączki

Najlepsze Klasyczne Domowe Pączki

rąk (w tym celu można również użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego ponieważ ciasto będzie "luźne")