Przepis na ciasto budyniowe na krakersach bez pieczenia

62 Zapisać
ciasto 3-bit (wersja II)

ciasto 3-bit (wersja II)

     To nasze drugie podejście do tego słodkiego ciasta. )))CIASTO 3-BIT(wersja II)3-4 paczki herbatników1 puszka krówki400 g śmietany kremówki 30%3 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cukru z wanilią1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. pokojowej- na dno formy układam pierwszą warstwę herbatników- na to kładę podgrzaną masę korówkową, podgrzana jest łatwiejsza do rozprowadzenia- przygotowuję budyń, gotuję aż będzie gęsty, ja biorę 2 saszetki budyniu ale na 3/4 litra mleka (zgodnie z instrukcją trzeba by wziąć 1 litr, a tak mniej to łatwiej gęstnieje)- do wystudzonego budyniu dodaję masło w temp pokojowej i miksuję- warstwę budyniową kładę na herbatniki a potem kolejna warstwa herbatników- śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno, dodaję przestudzoną a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę (zamiast żelatyny można użyć fixy jeśli wolicie)- na wierzchu rozsmarowuję śmietanę- wierzch posypuję startą na tarce czekoladą. - chowam do lodówki, najlepsze jest kolejnego dnia**** środkową warstwę herbatników można zastąpić warstwą słonych krakersów* kupuję w sklepie najtwardsze masło (82-83% tłuszczu)* przed starciem czekoladę dobrze jest włożyć na conajmniej godzinę do lodówki 3-4 paczki herbatników
6 Zapisać
Ciasto 3Bit

Ciasto 3Bit

Przygotowała je moja ciocia, zwana także rudą matką chrzestną bierzmowaną (serdecznie pozdrawiam. Po raz pierwszy jadłam to ciasto w zeszłą sobotę podczas rodzinnego grilla
0 Zapisać
Stefan czy Sefanka

Stefan czy Sefanka

Dziś na naszym stole zagości ciasto uwielbiane przeze mnie w niedalekiej przeszłości. Ale dla was wszystkich, którzy nie musicie przejmować się glutenem ciasto powinno sie spodobać
Więcej przepisów na %s strony