Przepis na ciasta magdy gessler

Ciasto na pizzę Magdy Gessler

Ciasto na pizzę Magdy Gessler

Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach
Szarlotka wg Magdy Gessler

Szarlotka wg Magdy Gessler

Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut
Faworki Magdy Gessler wg Aleex

Faworki Magdy Gessler wg Aleex

I jeszcze jedno – warunkiem smaku jest cieniuteńkie rozwałkowanie ciasta. W tym roku wybrałam przepis Magdy Gessler, ostatnio publikowany w Internecie
Flan jabłkowy Magdy Gessler

Flan jabłkowy Magdy Gessler

Jest też Magda Gessler i jej flan jabłkowy. Ostatnio buszując po strychu znalazłam książeczkę (całkiem niepozorną) pod wdzięcznym tytułem" Fascynacje kulinarne gwiazd" Agnieszki Perepeczko
Szarlotka z lodami według Magdy Gessler

Szarlotka z lodami według Magdy Gessler

Po schłodzeniu ciasta dzielimy go na dwie części. Dzisiejsza propozycja to Szarlotka z lodami według przepisu Magdy Gessler z książki pod tytułem „Kuchenne rewolucje”
Wielkanocna Baba Według Magdy Gessler

Wielkanocna Baba Według Magdy Gessler

Oczywiście dołączam go do prowadzonej przeze mnie akcji "Przepisy Magdy Gessler". U mnie dziś, na przekór trendom, Magda Gessler i jej FANTASTYCZNE ciasto drożdżowe
Sernik krakowski   (Magdy Gessler)

Sernik krakowski (Magdy Gessler)

Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paseczki o szer. Jest to przepis Magdy Gessler z książki Smaczna Polska (w tym przypadku Małopolska
Wielkanocna baba drożdżowa wg Magdy Gessler

Wielkanocna baba drożdżowa wg Magdy Gessler

Uwielbiam zapach drożdży oraz ciasta, które wyrasta. Wielkanocną babę drożdżową przygotowałam po raz pierwszy według receptury Magdy Gessler, od tej pory co roku piekę ją z tego przepisu i zawsze wychodzi tak samo pulchna, miękka, a co najważniejsze długo zachowuje swoją świeżość
Zakwas na Ĺźurek wg. Magdy Gessler

Zakwas na Ĺźurek wg. Magdy Gessler

Magdy Gessler. Â. To juĹź ostatnie chwile aby nastawić zakwas na Ĺźurek wielkanocny. Aby dojrzeć potrzebuje 3-4 dni, wiÄ™c jeĹ›li dzisiaj go zrobimy a najpóźniej jutro, to moĹźemy być spokojni o Ĺ›wiÄ…teczna zupÄ™
Naleśniki z bryndzą wg. Magdy Gessler

Naleśniki z bryndzą wg. Magdy Gessler

Przepis na nie pochodzi z nowej książki Magdy Gessler w której znalazło się blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje. Z myślą o Czytelnikach bloga wydawnictwo Znak przygotowało specjalną ofertę na zakup książki Pani Magdy i teraz możecie nie tylko nabyć ją z 30% rabatem, ale też możecie wybrać drugą, dowolną książkę w cenie 9,90
Pizza prosciutto e rucola z polskim sosem pomidorowym wg...Magdy Gessler

Pizza prosciutto e rucola z polskim sosem pomidorowym wg...Magdy Gessler

Do spienionego zaczynu, wsypujemy mąkę i sól, dolewamy oliwę i mieszamy całość szpatułką, następnie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i zagniatamy, ciasto powinno być sprężyste i gładkie, z ciasta tworzymy kule i wkładamy ją do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny do wyrośnięcia