Przepis na ciasta dla cukrzyków

Ciasto dla cukrzyka

Ciasto dla cukrzyka

Składniki. Biszkopt. 3 jajka,1/2 szklanki mąki żytniej,1/3 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto biszkoptowe z fasoli

Ciasto biszkoptowe z fasoli

Składniki. Biszkopt. 6 szt. jajek. 2 puszki białej lub czarnej fasoli z wody (bez zalewy około 480 g). 5 łyżek jogurtu naturalnego typ grecki lub inny gęsty
Ciasto marchewkowe z polewą ( zdrowe i bez cukru )

Ciasto marchewkowe z polewą ( zdrowe i bez cukru )

Ciasto marchewkowe to prawdziwa klasyka gatunku , jeśli chodzi o ciasta z warzywami. Dziś ciasto w wersji bez cukru, z miodem, rodzynki i cynamon dodają temu ciastu dodatkowego aromatu, coś pysznego dla osób na diecie, ale też cukrzyków, którzy muszą ograniczać biały cukier, miód można zastąpić fruktozą, ksylitolem lub stewią a nawet słodzikiem ( choć za tym ostatnim ja nie przepadam )
Dietetyczne brownies ze stewią. Ciasto dla diabetyków.

Dietetyczne brownies ze stewią. Ciasto dla diabetyków.

Obiecałam sobie, że następne ciasta dla cukrzyków przygotuję na bazie stewii. Wtedy kochani cukrzycy, którzy nie lubicie stewii, pozostaje Wam erytrol lub ksylitol (z substancji naturalnych), jednak ich dodajemy do ciasta więcej – prawie tyle samo co zwykłego cukru
Piernik z białej fasoli

Piernik z białej fasoli

*Do ciasta równie dobrze sprawdza się czerwona fasola z puszki. Fasola ma duuuuuuuuużo niższy indeks glikemiczny niż mąka, nawet razowa, więc ciasto (oczywiście w rozsądnych ilościach) jest odpowiednie dla cukrzyków i insulinoopornych
Bardzo zdrowe muffinki bez cukru

Bardzo zdrowe muffinki bez cukru

Zdrowe, smaczne i nadają się dla diabetyków. ) Słodzone są ksylitolem, który może być spożywany także przez cukrzyków - rozsądnie oczywiście
Tarta z jagodami, budyniem i bezą

Tarta z jagodami, budyniem i bezą

Inspiracją powstania tego ciasta była tarta porzeczkowa, na którą przepis znajdziecie tu. Dlatego jagody są jednym ze składników leków dla cukrzyków
Kukurydziane babeczki z owocami – bezglutenowe

Kukurydziane babeczki z owocami – bezglutenowe

Można je zrobić praktycznie ze wszystkiego, można je nadziać, można je przygotować na słono i na słodko, możemy przygotować je bez problemu dla cukrzyków, bezglutenowców i wegan – wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć