Przepis na chrusty na proszku do pieczenia

56 Zapisać
Chrusty (faworki)

Chrusty (faworki)

Chrusty smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju, aż się zarumienią. Jeśli po dodaniu dużego kubełka śmietany, ciasto jest nadal zbyt suche dodajemy jeszcze parę łyżek śmietany, tyle ile zabierze ciasto
12 Zapisać
FAWORKI (CHRUST) W WERSJI WALENTYNKOWEJ

FAWORKI (CHRUST) W WERSJI WALENTYNKOWEJ

Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie dodaj śmietanę, żółtka spirytus, proszek do pieczenia i sól
6 Zapisać
Najlepsze chrusty – faworki

Najlepsze chrusty – faworki

W mące robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, śmietanę, ocet lub spirytus, sól i proszek do pieczenia. Najlepsze chrusty – faworki na świecie – zdecydowanie i bezapelacyjnie
5 Zapisać
Kaszubskie chrusty z dodatkiem piwa i wanilią

Kaszubskie chrusty z dodatkiem piwa i wanilią

Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Chrusty z dodatkiem piwa,bardzo smaczne. Dodałam także laskę wanilii(KAMIS),bardzo aromatyczną
4 Zapisać
Tradycyjny chrust (faworki)

Tradycyjny chrust (faworki)

Mieszam składniki jeszcze raz, dodaję spirytusu (można go zastapić octem, jeśli akurat nie macie spirytusu) i zaczynam wyrabiać ciasto
4 Zapisać
Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Z informacji na opakowaniu dowiedziałam się, że można używać jej także do pieczenia w piekarniku i mikrofalówce (w max temp
3 Zapisać
Faworki (chrusty)

Faworki (chrusty)

) Przepis delikatnie zmodyfikowany, a dodatkowo, za radą siostry, ciasto poskładałam parę razy i ubijałam tłuczkiem, żeby nabrało więcej powietrza
2 Zapisać
Chrusty babci Janiny - czyli najlepsze faworki na świecie

Chrusty babci Janiny - czyli najlepsze faworki na świecie

pół łyżeczki proszku do pieczenia. Na stolnice lub blat wysyp mąkę, zrób nożem dołek i wbij żółtka oraz dodaj śmietanę, alkohol i proszek do pieczenia
1 Zapisać
Chrust  (vel faworki)

Chrust (vel faworki)

To nie jest tak, şe co roku w karnawale stoję nad garnkiem pełnym oleju i z uśmiechem na twarzy przyjmuję do wiadomości, şe przesiąkamy jego zapachem kolejno ja i mój dom
0 Zapisać
Tani chrust

Tani chrust

Te chrusty są zupełnie inne niż te tradycyjne, są grubsze, bardziej przypominają ciastka, są same w sobie już słodkie więc nie potrzebują posypki w postaci cukru pudru
0 Zapisać
chrust lany

chrust lany

Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, wmieszać do ciasta za pomocą łyżki lub na średnich obrotach miksera
0 Zapisać
Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

ten pojawia się w domach w okresie karnawału i. nie ma chyba osoby, która by go nie znała. swoim składzie proszek do pieczenia i nie wymagał "zbijania" ciasta
0 Zapisać
Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

na stolnicy dobrze wybić je wałkiem. U nas goszczą tylko w „sezonie” karnawałowym. proszkiem do pieczenia
0 Zapisać
Kruchy chrust wg przepisu Marii Disslowej

Kruchy chrust wg przepisu Marii Disslowej

- wszystkie składniki przekładamy do miski i zaczynamy wyrabiać. I kiedy naszła mnie straszna ochota na faworki postanowiłam go wypróbować
8 Zapisać
Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)

Faworki – kruchy chrust karnawałowy (foto i video przepis)

I jeszcze video na dodatek kilk. dodatkowo. Każdy z Nas w dzieciństwie jadł faworki. Dodać śmietanę. Robiły je nasze babcie i ciocie, a dziś robimy je my sami
3 Zapisać
Faworki czyli chrust

Faworki czyli chrust

Wszystkie składniki razem wymieszać i … i zatrudnić kogoś do wyrabiania ciasta na jednolitą masę. Tak właśnie jest z faworkami z Kuchni Polskiej, która powinna być pierwszą książką kulinarną każdego
1 Zapisać
Faworki - pyszne chrusty -szybkie i łatwe faworki

Faworki - pyszne chrusty -szybkie i łatwe faworki

Dodaję śmietanę i spirytus,mieszam razem, następnie mieszam z żółtkami i zagniatam mięciutkie ciasto
1 Zapisać
Faworki czyli chrusty

Faworki czyli chrusty

Na stolnice przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić