Przepis na chleb rosyjski

2 Zapisać
Rosyjski chleb bezglutenowy i wegański

Rosyjski chleb bezglutenowy i wegański

Jest to chleb o bardzo wyrazistym smaku. Ja, mimo że lubię różne dziwne potrawy, za tym chlebem nie przepadam
0 Zapisać
Chleb rosyjski z ziarnami dyni

Chleb rosyjski z ziarnami dyni

Jak się chce, szuka się sposobów, jak się nie chce, szuka się powodów, czyli pierwszy chleb na blogu
0 Zapisać
Chleb rosyjski z ziemniakami ...

Chleb rosyjski z ziemniakami ...

Chlebek jest bardzo delikatny, ale syty i pasuje do kanapek wytrawnych i na słodko. Odwracam go delikatnie, żeby łączenie było na dole, razem z papierem przenoszę do durszlaka (bo koszyka do wyrastania jeszcze nie mam), wierzch obsypuje mąką, całość przykrywam folią i zostawiam, żeby chleb wyrósł
0 Zapisać
MyBigBakingProject #6 – czarny chleb rosyjski

MyBigBakingProject #6 – czarny chleb rosyjski

Czarny chleb rosyjski. Postanowiłam jednak zaufać recepturze (wiem, jestem naiwna) i dokończyć chleb (na szczęście z połowy porcji)
13 Zapisać
Chleb z topinamburem i topinambur z patelni

Chleb z topinamburem i topinambur z patelni

-) Pomysł zaczerpnęłam z niezawodnej rosyjskiej strony, która jest prawdziwą kopalnią pomysłów i przepisów
2 Zapisać
Rosyjska chałka chlebowa.... na zakwasie....

Rosyjska chałka chlebowa.... na zakwasie....

wanilii, cynamonu, chleba. Słodko kojarząca się wszystkim chałka, przygotowana na mące chlebowej. Chałka chlebowa rosyjska
1 Zapisać
Chałka rosyjska

Chałka rosyjska

Przepis pochodzi ze strony ХЛЕБ & ХЛЕБ. Z podanych proporcji wychodzi chałka o wadze ok. 650 g. W porównaniu do oryginalnego przepisu, wprowadziłem pewne modyfikacje
0 Zapisać
Chleb borodinski - ze słodem, melasą i kolendrą

Chleb borodinski - ze słodem, melasą i kolendrą

Ciemny rosyjski chleb ze słodem, melasą i kolendrą, pachnący, z przewagą żytniej mąki, wszyscy takie bardzo lubimy i często je piekę
0 Zapisać
Chleb pszenny - baton

Chleb pszenny - baton

Przepis (ten wg standardów) znalazłam na łamach rosyjskiego portalu kulinarnego i minimalnie zmieniłam, dopasowując do własnych upodobań
0 Zapisać
Chleb starorosyjski - 100% żytni razowy

Chleb starorosyjski - 100% żytni razowy

Z tej ilości składników powstaje duży chleb o wadze ok. Chyba że dysponujemy większym piekarnikiem albo jeszcze lepiej - piecem chlebowym
0 Zapisać
Pszenny chleb z piwem – na zakwasie

Pszenny chleb z piwem – na zakwasie

W sumie to teraz żałuję, że nie znam rosyjskiego (i kto mówił, że do niczego się już nie przyda. I na koniec tych rozważań przepis na piwny chleb
0 Zapisać
Chleb moskiewski

Chleb moskiewski

Ten chleb jest niezwykły. Kiedyś myślałam, że wyłącznie z takiej mąki nie da się upiec chleba, ale jak najbardziej można, co pokazywałam już np
0 Zapisać
Chleb bałtycki

Chleb bałtycki

Chleb bałtycki w wersji rosyjskiej podobny jest nieco do naszego polskiego sitkowego, choć w przepisie, z którego korzystałam, poszczególne fazy mają inny czas przygotowania i co najważniejsze do chleba bałtyckiego dodaje się trochę mąki pszennej (u mnie zamienionej na orkiszową), natomiast chleb sitkowy składa się w całości z mąki żytniej
12 Zapisać
SZYBKA - ROSYJSKA SAŁATKA

SZYBKA - ROSYJSKA SAŁATKA

Kromki chleba smażymy na suchej patelni,potem przekładamy do piekarnika i suszymy,kroimy na kostkę. Przepis z rosyjskiej telewizji
2 Zapisać
Babooshka - dla tych co lubią kuchnię rosyjską

Babooshka - dla tych co lubią kuchnię rosyjską

 Przekąski które warto spróbować to oczywiście smalec z ciemnym chlebem i ogórkami kiszonymi (a jak. Wybór jest duży - od śniadań, przez zupy, dania główne i tradycyjne, sałatki, desery, po alkohole - wybór aż sześciu różnych odmian rosyjskiego piwa Baltica, w tym na  bazie pszeniczno - jęczmiennego słodu i niepasteryzowane
0 Zapisać
Chodaczki - ziemniaki faszerowane po rosyjsku

Chodaczki - ziemniaki faszerowane po rosyjsku

Od XIX wieku w Rosji ziemniaki są nazywane drugim chlebem. Szybko zastąpiły inne, tradycyjnie spożywane przez wieki bulwy i stały się jedną z podstaw kuchni rosyjskiej
0 Zapisać
Wieprzowy gulasz z boczniakami i chlebem razowym (348 kcal)

Wieprzowy gulasz z boczniakami i chlebem razowym (348 kcal)

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze, a ten jest wyjątkowo pyszny – z moimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy
31 Zapisać
Moskole, placki ziemniaczane po góralsku

Moskole, placki ziemniaczane po góralsku

Nazywane podhalańskim lub góralskim chlebem. Przypominają chlebki pita, są też lżejsze w środku od tych pieczonych na patelni