Przepis na chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany

Jeden z moich ulubionych chlebków. Można też zamiast chlebków upiec mniejsze bułeczki. Chlebki przykryć (inaczej szybko obsychają) i odstawić do wyrośnięcia na ok
38 0
Chleb z mąką kukurydzianą

Chleb z mąką kukurydzianą

Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą (przesianą) i mieszamy dokładnieWlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód lub cukier) i ciągle mieszamyDodajemy olej, sól, dodatki (dowolne, według uznania ), drożdże i teraz bardzo dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą, wodę dodajemy ostrożnie, by nie wlać za dużoCiasto musi mieć konsystencję zwięzłąMoje ciasto na chleb wkładam do formy wysmarowanej olejem i pozostawiam do wyrośnięcia na co najmniej 8  godzin, piekę w automacie
7 0
Chleb z maka kukurydziana

Chleb z maka kukurydziana

U mnie na pierwszy ogien wskoczyl chleb. 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g) Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin. 455 g mąki pszennej chlebowej 225 g mąki kukurydzianej (żółtej) 342 g wody 1 łyżka soli 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych 3 łyżki oliwy z oliwek cały zaczyn 16-godzinny Do miski wsypać mąkę kukurydzianą i zalać wodą
3 0