Przepis na cepeliny z serem

Cepeliny z farszem drobiowym

Cepeliny z farszem drobiowym

Znamy cepeliny z różnymi farszami najpopularniejszez grzybami i białym serem. Cepeliny wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy do wypłynięcia
Kartacze albo cepeliny

Kartacze albo cepeliny

Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą
Kartacze albo cepeliny jak kto woli

Kartacze albo cepeliny jak kto woli

Farsz z serem i ziemniakami. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce odcisnąć, ja robię to sokowirówką, szybciej i mniej pracy, z odcisnietej wody po ziemniakach odzyskuje skrobie, która osadza się na dnie naczynia
Goły

Goły

Goły wywodzą się z terenów wiejskich kielecczyzny, w Suwalszczyźnie lub na Podlasiu znane są jako Kartacze lub Cepeliny
Kopytka z brokułem

Kopytka z brokułem

Pyzy, kartacze, cepeliny, pierogi zie m niaczane - jak wy nazywacie to pyszne danie. Pierogi ziemniaczane z serem
Zjedz Suwalszczyznę

Zjedz Suwalszczyznę

Kartacze/cepeliny to takie duże ziemniaczane kluski wypełnione mięsem. Naszym największym odkryciem jest jednak stuliściec Drożdżowe ciasto wałkuje się bardzo cienko (lub rozciąga na poszwach od poduszek), smaruje rozpuszczonym miodem, nadziewa serem lub makiem i zwija w kształt ślimaka
cepeliny

cepeliny

Znane też są zatem potrawy z dodatkiem mięsa,jak cepeliny,które najczęściej robi nasza mama. Kuchnia Litewska-gościła w tradycji naszego rodzinnego domu od pokolenia dziadków,po dzień dzisiejszy
Kartacze

Kartacze

makiem, kapustą, siekanym kindziukiem (twardą, długodojrzewającą wędliną), serem. Kartacze choć pochodzą z Litwy (gdzie nazywane są cepelinami), na dobre zadomowiły się w kuchni Polski wschodniej
Tradycyjne kartacze z Podlasia.

Tradycyjne kartacze z Podlasia.

Najbardziej popularne obecnie "nadzienie" kartaczy to mielone mięso, ale kiedyś z dużym powodzeniem wypełniało się je serem, kindziukiem, kapustą i grzybami, a nawet makiem
SMAKUJEMY NIEPODLEGŁOŚĆ W ŁODZI

SMAKUJEMY NIEPODLEGŁOŚĆ W ŁODZI

*Pieczone jabłko z kozim serem, gałką lodów cynamonowych i frużeliną z czarnej porzeczki. Polska jest głównym producentem gęsi w Europie i chociaż na naszych

Panierowane krewetki

Cepeliny. Pieczarki zapiekane z serem. Świeżonka z kaszą i ziemniakami. Roladki z cielęciny z białym serem czosnkowym