Przepis na cepeliny z serem

1 Zapisać
Cepeliny z farszem drobiowym

Cepeliny z farszem drobiowym

Znamy cepeliny z różnymi farszami najpopularniejszez grzybami i białym serem. Cepeliny wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy do wypłynięcia
9 Zapisać
Goły

Goły

Goły wywodzą się z terenów wiejskich kielecczyzny, w Suwalszczyźnie lub na Podlasiu znane są jako Kartacze lub Cepeliny
1 Zapisać
Bardzo smaczne pączki ziemniaczane i wspomnienie ziemniaczanego wieczoru

Bardzo smaczne pączki ziemniaczane i wspomnienie ziemniaczanego wieczoru

Szare kluski, cepeliny czy babkę ziemniaczaną najlepiej robiła przecież moja lub Twoja Babcia, prawda
1 Zapisać
Arepas i ropa vieja (czyli stara szmata)

Arepas i ropa vieja (czyli stara szmata)

Poza tym tak przygotowana wołowina używana jest jako nadzienie do różnych empanadas (pieczone pierogi), tamales (kukurydziane "cepeliny") albo arepas
16 Zapisać
cepeliny

cepeliny

Znane też są zatem potrawy z dodatkiem mięsa,jak cepeliny,które najczęściej robi nasza mama. Kuchnia Litewska-gościła w tradycji naszego rodzinnego domu od pokolenia dziadków,po dzień dzisiejszy
7 Zapisać
Tradycyjne kartacze z Podlasia.

Tradycyjne kartacze z Podlasia.

Najbardziej popularne obecnie "nadzienie" kartaczy to mielone mięso, ale kiedyś z dużym powodzeniem wypełniało się je serem, kindziukiem, kapustą i grzybami, a nawet makiem
4 Zapisać
Kartacze

Kartacze

makiem, kapustą, siekanym kindziukiem (twardą, długodojrzewającą wędliną), serem. Kartacze choć pochodzą z Litwy (gdzie nazywane są cepelinami), na dobre zadomowiły się w kuchni Polski wschodniej
1 Zapisać
Porowo-bazyliowe kotleciki ryżowe z mozzarellą

Porowo-bazyliowe kotleciki ryżowe z mozzarellą

Ostatnio po raz pierwszy kupiłam mozzarellę. Miałam już kiedyś okazję spróbować ten ser w pizzy, ale nigdy nic z niego sama nie przyrządzałam
0 Zapisać
SMAKUJEMY NIEPODLEGŁOŚĆ W ŁODZI

SMAKUJEMY NIEPODLEGŁOŚĆ W ŁODZI

*Pieczone jabłko z kozim serem, gałką lodów cynamonowych i frużeliną z czarnej porzeczki. Polska jest głównym producentem gęsi w Europie i chociaż na naszych
0 Zapisać
Kartacze, czyli slow food z Podlasia

Kartacze, czyli slow food z Podlasia

Oczywiście kartacze można nadziewać też grzybami, kapustą czy nawet serem, jednak farsz mięsny jest najbardziej popularny
0 Zapisać
NASZE KARTACZE z cepelinowym urokiem i cuda Janeczki

NASZE KARTACZE z cepelinowym urokiem i cuda Janeczki

Kartacze to nic innego jak popularne cepeliny. Zamiast tego można faszerować też serem białym z jajkiem i estragonem lub miętą, mięsem mielonym, samymi grzybami
1 Zapisać

Panierowane krewetki

Cepeliny. Pieczarki zapiekane z serem. Świeżonka z kaszą i ziemniakami. Roladki z cielęciny z białym serem czosnkowym