Przepis na cepeliny z serem

Kartacze albo cepeliny jak kto woli

Kartacze albo cepeliny jak kto woli

Farsz z serem i ziemniakami. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce odcisnąć, ja robię to sokowirówką, szybciej i mniej pracy, z odcisnietej wody po ziemniakach odzyskuje skrobie, która osadza się na dnie naczynia
24 0
Goły

Goły

Goły wywodzą się z terenów wiejskich kielecczyzny, w Suwalszczyźnie lub na Podlasiu znane są jako Kartacze lub Cepeliny
9 0
Zjedz Suwalszczyznę

Zjedz Suwalszczyznę

Kartacze/cepeliny to takie duże ziemniaczane kluski wypełnione mięsem. Naszym największym odkryciem jest jednak stuliściec Drożdżowe ciasto wałkuje się bardzo cienko (lub rozciąga na poszwach od poduszek), smaruje rozpuszczonym miodem, nadziewa serem lub makiem i zwija w kształt ślimaka
0 0
cepeliny

cepeliny

Znane też są zatem potrawy z dodatkiem mięsa,jak cepeliny,które najczęściej robi nasza mama. Kuchnia Litewska-gościła w tradycji naszego rodzinnego domu od pokolenia dziadków,po dzień dzisiejszy
17 0
Kartacze

Kartacze

makiem, kapustą, siekanym kindziukiem (twardą, długodojrzewającą wędliną), serem. Kartacze choć pochodzą z Litwy (gdzie nazywane są cepelinami), na dobre zadomowiły się w kuchni Polski wschodniej
4 0