Przepis na buraki przetwory przepisy

Buraki w nowej odsłonie

Buraki w nowej odsłonie

W tym tygodniu chodziły za mną buraki, choć oglądając się za siebie nie widziałam ich to jednak czułam ich obecność
Buraki z papryką na zimę

Buraki z papryką na zimę

Ugotowane buraki (można gotować je w skórkach, albo od razu obrane. Do papryk i cebul dodać buraki. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać
Buraki na zimę

Buraki na zimę

Buraki ugotować na średnim ogniu około godziny. Buraczki na zimę przydadzą się na pewno. ja w sumie zawsze robię takie buraczki na oko
Buraki na zimę

Buraki na zimę

Buraki ugotować w "mundurkach" około 1 godzinę- odstawić do wystygnięcia, zdjąć skórkę i zetrzeć buraki na dużych oczkach
Buraki z papryką na zimę

Buraki z papryką na zimę

Buraki gotujemy bądź pieczemy. Uwielbiam te buraczki. Musiały znaleźć się na blogu, abym co roku znów ich nie szukała
Kiszone buraki / zakwas z buraków

Kiszone buraki / zakwas z buraków

Mało kto pamięta jak wiele dobroczynnych składników dla naszego organizmu zawierają buraki. Buraki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą a twarde końcówki odcinamy
Buraki w zalewie

Buraki w zalewie

przetwory domowe. Pyszne przepisy kulinarne z kategorii. Pyszne marynowane buraki ze słoika. Sekretem jest zalewa w której marynują się buraki
Galaretka mleczno-maślankowa z karmelizowanym pieczonym burakiem, borówkami oraz truskawkami

Galaretka mleczno-maślankowa z karmelizowanym pieczonym burakiem, borówkami oraz truskawkami

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto ich różnorodną paletę stosować w codziennej diecie przygotowując dania mleczne – czasami w sposób nieoczywisty, tak jak w przypadku zaproponowanej poniżej galaretki na bazie mleka, ale też i innego mlecznego produktu, czyli maślanki
Ciekawostki kulinarne: buraki

Ciekawostki kulinarne: buraki

Oto przepisy, w których główną rolę zagrały buraki (kliknij w tytuł, aby poznać przepis). Buraki dzieli się na liściowe, czyli botwinę, i korzeniowe, a te na cukrowe - po trzcinie cukrowej to drugie źródło cukru, pastewne - składnik paszy dla zwierząt, oraz ćwikłowe