Przepis na biodrówka pieczona

156 Zapisać

Pasztet domowy

 2-3 duże piersi z kurczaka ok  1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs 1/2 kg surowego boczku lub podgardla4-5 jajek6 średnich marchewek 3 pietruszki  pół dużego selera 3-4 cebule 1/2 kg wątróbki drobiowej2 suche kajzerki3 liście lauroweok 6 ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca i gorczycygłówka czosnku gałka muszkatołowasól, świeżo zmielony pieprz cząberświeże ziołaoreganomajeranek tłuszcz do wysmarowania keksówekbułka tarta do obsypania keksówek Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych rodzaju mięs
2 Zapisać

WOŁOWINA

17) biodrówka (biodrowa)- mięso na rosół i na pieczyste. WOŁOWINA(Wpis powstał w oparciu o program "Wiem co jem", stronę i )Największymi jej producentami są Chiny, Brazylia i USA
4 Zapisać

Biodrówka pieczona z kurkami

Trzeba wykorzystać ,że są  jeszcze świeże kurki. Czas. 1,5 godziny Składniki. 1 kg biodrówki ( najlepiej z małą kością )2 cebule4 łyżki oleju słonecznikowego ( ja używam olej aromatyzowany suszonymi grzybami  ale może być olej słonecznikowy )1 łyżeczka miodu1 łyżka majeranku1 łyżka sosu sojowego½ łyżeczki mielonej papryki½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 roztarty ząbek czosnku 1 łyżka masła2 łyżki pokrojonego pieprzu30 dag kurek4,5 szklanki wody2 liście laurowe4 ziela angielskie1 kostka mięsna Winiary ( lub inna wieprzowa )3 łyżeczki mąki szczypta soli Wyluzować z mięsa kość
5 Zapisać

Świątecznie: Pasztet - mój as w rękawie

 0,80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka, od szynki)0,50 dkg podgardla wieprzowego, boczku surowego0,80 dkg wątroby wieprzowej,0,05 dkg słoniny surowej i boczku wędzonegoMarchewka, pietruszka, cebula,Ziele angielskie, listek laurowy, gałka muszkatołowa mielona, rozmarynBułka czerstwa3-4 grzybki namoczone1 duży kieliszek koniaku ( mnie jak ponosi fantazja to leję np
Więcej przepisów na %s strony