Przepis na bigos z cebuli

Bigos z cebuli

Bigos z cebuli

Na zmarznięte kości i wygłodniałe brzuchy - bigos z cebuli. Mróz trzyma, nie odpuszcza. Szybki i pyszny. Idealny na rozgrzanie
BIGOS Z CUKINII

BIGOS Z CUKINII

Pyszny, w smaku podobny do bigosu z młodej kapusty. Gdy bigos. Robi się go naprawdę szybko i nie trzeba wielu składników
Domowy bigos myśliwski

Domowy bigos myśliwski

Bigos głównie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, ponieważ jest to danie tradycyjnie polskie, zresztą kto by odmówił miseczki bigosu w mroźny zimowy dzień
Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Tak… bigos z cukinii. -) Wszystko zaczęło się od tego, że w lodówce leżały cztery małe cukinie… ale był mały problem… jak zapytałam męża czy ma ochotę na faszerowaną cukinię to miał trochę dziwną minę (tak reaguje na cukinię po tym jak kiedyś poprosiłam go, żeby zrobił mi pizzę z sosem z cukinii… to był dzień w którym przestał ją jeść…), więc żeby go zaskoczyć postanowiłam zrobić coś innego i przemycićprzy okazji
Bigos

Bigos

Nie dodaję też cebuli, bigos przechowujemy dość długo, a cebula lubi sobie skisnąć. Z bigosem jest jak z racją, każdy ma swój przepis, a co dom to inna wersja
BIGOS Z CUKINII

BIGOS Z CUKINII

Dodajemy do cebuli i kiełbasy – chwilę dusimy. Ale akurat znalazłam przepis na bigos z cukinii. Ostatnio zostałam zasypana cukinią, dobrą bo ekologiczną – nie nawożoną
Bigos

Bigos

Bigos to sycące danie jednogarnkowe, można podawać z ziemniakami lub pieczywem, niektórzy też dodają wino czerwone, ja omijam tez składnik ze względu na moich domowników
Bigos Rzeźnicki

Bigos Rzeźnicki

Choć niektórzy wielbiciele mięsa mówili, że dobry ten bigos ale trochę za dużo kapusty. Bigos. przepisu mojego taty po moich lekkich modyfikacjach
Bigos z młodej kapusty z boczkiem i boczniakami

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i boczniakami

1 młoda kapusta40 dag boczku50 dag boczniaków2 średnie cebule2-3 duże pomidory lub kilka pomidorków cherrySok z połowy cytrynySól,pieprz kolorowy, zmielony kminek, koperekOlej z chiliPrzygotowanie. - kapustę przekroić na 3 lub 4 części, umyć pod bieżącą wodą i pokroić na małe paseczki- w garnku rozgrzać łyżkę oleju chili, wsypać łyżeczką zmielonego kminku, kiedy zacznie puszczać aromat dodajemy boczek , smażymy aż ładnie się zarumieni- dodać pokrojone cebule oraz pokrojone boczniaki i dalej smażyć- następnie dodajemy pokrojoną kapustę, dodajemy łyżeczkę soli i dalej smażymy, kapusta posolona puści soki i nie trzeba dodawać dodatkowo wody, po 10 minutach smażenia zmniejszamy ogień na bardzo mały, dodajemy pokrojone pomidory i przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 25-30 minut- po tym upływie już tylko doprawiamy sokiem z połowy cytryny, pieprzem i posypujemy poszatkowanym świeżym koperkiem- podajemy podsmażonymi i wcześniej ugotowanym młodymi ziemniakami i posypanym koperkiem 40 dag boczku. 50 dag boczniaków
BIGOSOWY GARNEK

BIGOSOWY GARNEK

Co prawda nie jest to taki prawdziwy bigos, ale po prostu kiszona kapusta zalegała mi w lodówce. papryka słodka w proszku
Bigos staropolski

Bigos staropolski

„W kociołkach bigos grzano. Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta. „Bigos już gotów. Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną (…) Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

Taki bigos zawsze przyrządzam na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbia bigos na bogato. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, nie może w nim zabraknąć grzybów, śliwek suszonych, mięsa wołowego oraz wędzonego boczku i kiełbasy
staropolski bigos po mojemu

staropolski bigos po mojemu

Z zamiarem zrobienia bigosu nosiłam się już jakiś czas. Chciałam zobić go od podstaw, po swojemu. Trochę pora roku nieodpowiednia (przecież bigos gotujemy w zimowe wieczory) ale co poradzić, gdy smaki tylko na bigos
BIGOS NA GOLONCE

BIGOS NA GOLONCE

Każdy bigos smakuje inaczej. Mój jest zwykle z przewagą. – jak to bigos. Tym razem bigos powstał na. białej kapusty, bo taki lubimy najbardziej
Bigos staropolski

Bigos staropolski

W kociołkach bigos grzano. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną
Wigilijny bigos

Wigilijny bigos

Wigilijny "bigos" - czy po prostu kapusta z grzybami. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna - świetnie pasuje do każdej rybki