Przepis na bakłażan

Bakłażan ze śliwkami i kaszą

Bakłażan ze śliwkami i kaszą

średni bakłażan. Składniki. 100 g kaszy jaglanej. 1 cebula. pół czerwonej papryki. średni bakłażan. groszek (opcjonalnie)
Bakłażan z parowaru

Bakłażan z parowaru

Kiedyś będąc na zakupach w jednym z hipermarketów, wybierałem paprykę, obok leżały bakłażany. Podchodzi do mnie starszy Pan i pyta pokazując na bakłażana
Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

W czasie gdy bakłażany w piekarniku się piekły, ich miąższ i paprykę pokroiłam w małą kostkę i wrzuciłam na patelnię na rozgrzaną oliwę
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Jeżeli nie lubicie zbytniego kombinowania i liczą się dla Was proste połączenia smakowe, proponuję Wam pysznego klasyka, czyli bakłażana zapiekanego z mielonym mięsem
Bakłażan nadziewany makaronem z pomidorami i mozzarellą

Bakłażan nadziewany makaronem z pomidorami i mozzarellą

- 2 małe bakłażany. Bakłażany, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie spłukujemy sól i wydrążamy. Środek bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i harissę, wszystko dusimy 10-15 minut, dodajemy makaron i posiekaną kolendrę, mieszamy. Wydrążone bakłażany smarujemy oliwą z dwóch stron i solimy, nakładamy farsz, układamy na każdej po 3 plastry mozzarelli i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach. )) 2 małe bakłażany
FASZEROWANE BAKŁAŻANY*

FASZEROWANE BAKŁAŻANY*

Faszerowane bakłażany to danie nieco pracochłonne, ale jednocześnie bardzo reprezentacyjne. Faszerowane bakłażany to danie nieco pracochłonne, ale jednocześnie bardzo reprezentacyjne
Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą

Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą

Zaczynamy od bakłażana. Bakłażana myjemy, wycieramy, przekrajamy na pół, następnie kroimy delikatnie miąższ w kostkę (ale nie do końca, ale tak żeby nie uszkodzić skórki)
Ananas. Bakłażan. Egzotyczna przystawka.

Ananas. Bakłażan. Egzotyczna przystawka.

Chrupiący z wierzchu i soczysty w środku ananas , miękkie plastry bakłażana, wszystko połączone delikatną mozarellą, podane na kolorowej sałacie i skropione sosem balsamico
Zapiekany bakłażan

Zapiekany bakłażan

 Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć bakłażany z piekarnika i lekko ostudzić. 2 bakłażany1 łyżka oliwy z oliwek200 g mielonego mięsa2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki1 małe surowe jajko2 - 3 łyżki bułki tartejpo szczypcie mielonego cynamonu i kardamonu2 łyżki oliwy z oliweksól i świeżo zmielony czarny pieprzPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Nadzieniem wypełnić bakłażany, posypać pozostałą bułką tartą i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Źródło 2 bakłażany