Przepis na babka majonezowa 4 jajka

5 Zapisać

Babka majonezowa

Ten czas na miksowanie trzeba koniecznie poświęcić, babka tego potrzebuje. (proporcje na klasyczną formę babkową lub keksówkę o wymiarach 25 cm x 11,5 cm) - 4 jajka,- 200 g cukru,- 2 czubate łyżki majonezu,- 1/2 szklanki mąki pszennej,- 1/2 szklanki mąki tortowej,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- aromat śmietankowy - 1 łyżeczka,- cukier puder do posypania,Przygotowanie. 1) Jajka rozbijam dokładnie na żółtka i na białka. 3) Kiedy białka są już ubite dodaję 4 żółtka i majonez i miksuję ok. -)4) Po tym czasie dodaję obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz aromat śmietankowy. 5) Ciasto przelewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką foremki i w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku piekę przez około 45 - 50 minut.  U mnie babka była idealna już po 40 minutach - należy do sprawdzić suchym patyczkiem. 4 jajka
2 Zapisać

Babka wielkanocna (majonezowa)

Dzięki temu składnikowi nasza babka jest smaczna i pulchna. 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej. 3/4 mąki pszennej. Jajka utrzeć z cukrem na puch, następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksujemy dodajemy 2 cukry do pieczenia oraz majonez Folwark. Przekładamy ciasto do formy babkowej i pieczemy ok 45 min w temp 180 stopni (do suchego patyczka). 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej. 3/4 mąki pszennej
Więcej przepisów na %s strony