Przepis na babka drożdżowa bez wyrabiania ewa wachowicz

51 Zapisać
Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

Babka według tego przepisu jest genialna. Święta Wielkanocne to baby i mazurki. Za mazurkami jakoś nie przepadam natomiast babki to co innego
25 Zapisać
Babka drożdżowa Wielkanocna

Babka drożdżowa Wielkanocna

Bez wahania sięgam po przepisy z książek Siostry. Babka drożdżowa – sposób przygotowania. Babka powinna podwoić swoją objętość
14 Zapisać
Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami

U mnie przewaga tych dwóch pierwszych. Babka drożdżowa to klasyka. Pod koniec pieczenia, jeśli babka będzie już zrumieniona, można przykryć ciasto folią aluminiową, co zapobiegnie zbytniemu zrumienieniu
10 Zapisać
Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami

Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami

Rodzynki zalewamy gorącą wodą, mieszamy, chwilę trzymamy w wodzie a następnie odcedzamy na sitku. W moim rodzinnym domu jednym  z najważniejszych wypieków była babka, ale obowiązkowo tradycyjna  drożdżowa z rodzynkami
9 Zapisać
Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

To jest moja pierwsza w życiu babka drożdżowa. Zawsze robiłam piaskową, cytrynową, dwukolorową ale drożdżowa tak mi jakoś zupełnie nie przyszła do głowy
7 Zapisać
Babka Drożdżowa – Ciasto z Bakaliami

Babka Drożdżowa – Ciasto z Bakaliami

Gotowe i wystudzone ciasto polewamy lukrem. Babka Drożdżowa. Babka Drożdżowa. Babka Drożdżowa. Babka Drożdżowa
6 Zapisać
Babka drożdżowa!

Babka drożdżowa!

Następnie przelewamy mleko do przesianej mąki, dodajemy jajka, roztopione masło, resztę cukru i sól. Składniki
5 Zapisać
Babka drożdżowa z kruszonką

Babka drożdżowa z kruszonką

Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. Mleko lekko podgrzewamy, masło topimy i studzimy
5 Zapisać
Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

U mnie zawsze jest, duża drożdżowa  babka wielkanocna z rodzynkami, pokryta lukrem, słodka i kusząca
4 Zapisać
Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa

Do ciasta można dodać rodzynki i orzechy, jednak ja zdecydowałam się na tradycyjną babkę waniliową bez żadnych dodatków
4 Zapisać
DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ

DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ

Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki
4 Zapisać
Babka drożdżowa - najłatwiejsza

Babka drożdżowa - najłatwiejsza

Składniki - blacha 33cm x 26 cm100 g drożdży1 szklanka cukru4 jajka1 szklanka oleju200 ml mleka1 cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią )5 szklanek mąki (dałam 6 szklanek ponieważ ciasto było za rzadkie)garść rodzynekkruszonka120 g masła100 g cukru100 g płatków migdałowychSposób przygotowaniaDrożdże wymieszaj z odrobiną cukru i odrobiną ciepłego mleka lub wody. 6 szklanek ponieważ ciasto było za rzadkie
4 Zapisać
Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa

Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję wyrośnięte drożdże, żółtka, pozostały cukier, mleko i sól. ) InspiracjaWielkanocna babka drożdżowa[duża forma na babkę] Składniki
3 Zapisać
Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i chwilę zostawiamy aby zmiękły, następnie odcedzamy na sitku. Moją ulubioną babką była babka rodzynkami
3 Zapisać
Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Roztop i przestudź masło. Podgrzej lekko śmietankę, wsyp do niej drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Do przesianej mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól i skórkę startą z pomarańczy (sparzonej gorącą wodą i wyszorowanej szczoteczką)
3 Zapisać
Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Puszysta, maślana, delikatna, pachnąca wanilią i cytryną, nie za sucha babka drożdżowa. Babka następnego dnia jest równie dobra
3 Zapisać
BABKA DROŻDŻOWA Z ŻURAWINĄ

BABKA DROŻDŻOWA Z ŻURAWINĄ

Babka idealna na Wielkanoc ale nie tylko, to wspaniały wypiek gdy mamy ochotę na drożdżowe ciasto. ) Babka jest niezwykle puszysta, w przekroju wygląda bardzo ciekawie przez owoce żurawiny, pięknie wyrasta
3 Zapisać
Babka drożdżowa w białej czekoladzie

Babka drożdżowa w białej czekoladzie

Zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy utarte z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem żółtka i ekstrakt waniliowy