Przepis na babka drożdżowa bez wyrabiania ewa wachowicz

4 Zapisać

Babka drożdżowa - najłatwiejsza

Składniki - blacha 33cm x 26 cm100 g drożdży1 szklanka cukru4 jajka1 szklanka oleju200 ml mleka1 cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią )5 szklanek mąki (dałam 6 szklanek ponieważ ciasto było za rzadkie)garść rodzynekkruszonka120 g masła100 g cukru100 g płatków migdałowychSposób przygotowaniaDrożdże wymieszaj z odrobiną cukru i odrobiną ciepłego mleka lub wody. 6 szklanek ponieważ ciasto było za rzadkie
3 Zapisać

Babka drożdżowa

Roztop i przestudź masło. Podgrzej lekko śmietankę, wsyp do niej drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Do przesianej mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól i skórkę startą z pomarańczy (sparzonej gorącą wodą i wyszorowanej szczoteczką)
Więcej przepisów na %s strony