Przepis na aronia czarna przetwory

KONFITURA Z ARONII

KONFITURA Z ARONII

Aronia-siostra jarzębiny , warto ją polubić bo ma walory nie tylko użytkowe, ale i ozdobne. Rewelacyjnie nadają się natomiast na przetwory (galaretki, dżemy, soki), do kandyzowania albo suszenia
93 0
Kompot z renklod i jabłek z aronią

Kompot z renklod i jabłek z aronią

Owoce umyć ( nadpsute odrzucić ), słoje na przetwory myjemy dokładnieOsączone na sicie owoce wkładać do słojów tak by nie było ich zbyt pełno ( ja wkładam do małego luzu, na 3/4 objętości słoja, garść aronii, potem pokrojone w ósemki jabłka, potem znów garść aronii )W garnku gotuję wodę z cukrem ( i tu pozostawiam każdemu dowolność ilość cukru , bo każdy lubi inną słodycz, ale nie przesadzać,  po otwarciu słoja można kompot dosłodzić ) Owoce w słojach zalewam gorącą, słodką zalewą, brzegi słojów wycieram do sucha i zakrywam czystymi , suchymi dekielkamiW dużym garnku podgrzewam wodę i do gorącej wstawiam ostrożnie słoje ( jeśli zalewaliśmy zalewą gorącą
7 0
Chemioprewencja Nowotworu jelita grubego

Chemioprewencja Nowotworu jelita grubego

owoce i warzywa o intensywnej barwie, głównie aronia, borówka, czarna porzeczka, maliny, czerwone winogrona, marchew, czarny bez,  jeżyny, żurawina, truskawki, czerwona kapusta, buraki
3 0