Przepis na świeżonka mięso wieprzowe

1 Zapisać
Świeżonka z mięsa z szynki

Świeżonka z mięsa z szynki

Mięso z. takie mięso schłodzić w lodówce przez noc, żeby troszkę się przegryzło, ale nie. Składniki. 1 kg mięsa szynka wieprzowa,
1 Zapisać
Najlepsza świeżonka mamy/ Mum’s simple tender pork

Najlepsza świeżonka mamy/ Mum’s simple tender pork

) Nieskomplikowane danie, delikatne, rozpadające się mięso. Sprawdzić, czy mięso jest już miękkie. 1 kg szynki wieprzowej. Patelnię (najlepiej z grubym dnem ) posmarować olejem, rozgrzać i wrzucić pokrojone w grubą (4-5 cm) kostkę mięso. Podlać mięso 1/2 szklanki przegotowanej wody, przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu przez 30 minut. Natomiast, jeżeli mięso z łatwością się rozpada, dodać pokrojoną w plastry cebulę, przykryć i dusić przez około 15 minut. 1 kg szynki wieprzowej
4 Zapisać
Świeżynka ( świeżonka )

Świeżynka ( świeżonka )

Gdy mięso będzie gotowe dodajemy do niego cebulę i wytopioną słoninę. W zależności od regionów Polski danie, które tu za chwilę opiszę może nosić nazwę „świeżonka” lub „świeżynka”W niektórych regionach Polski dodaje się wątrobę wieprzową, a nawet
0 Zapisać
12. FESTIWAL DOBREGO SMAKU W ŁODZI

12. FESTIWAL DOBREGO SMAKU W ŁODZI

Niedzielny Obiad u Babci Loni, czyli łódzka zalewajka/świeżonka z policzków wieprzowych/kiszka ziemniaczana/surówka z marchewki
1 Zapisać
Świeżonka podlaska

Świeżonka podlaska

Mięso oczyść i pokrój w duże kawałki. Mięso oczyść i pokrój w duże kawałki. Cebulę pokrój w pióra. Zacznij smażenie od boczku i podgardla, następnie dodaj cebulę, schab i karkówkę