Przepis na ćwikła na zimę do słoików

Ćwikła z cukinią do słoików na zimę

Ćwikła z cukinią do słoików na zimę

Składniki na zalewę. Buraczki przełożyć do wyparzonych słoików. Wykonanie. Składniki na zalewę. Połączenie buraczków z cukinią okazało się trafem w dziesiątkę
Buraczki (ćwikła) na zimę

Buraczki (ćwikła) na zimę

Potem należy obrać je ze skórki i zetrzeć drobno, korzystając z przeznaczonego do tego celu urządzenia (ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z odpowiednią końcówką do warzyw)
Buraczki (ćwikła) na zimę

Buraczki (ćwikła) na zimę

Następnie obrać je ze skórki i zetrzeć  maszynką do mięsa z końcówkami do warzyw lub na innym do tego przeznaczonym urządzeniu
Buraki z chrzanem (ćwikła)

Buraki z chrzanem (ćwikła)

na zimę wystarczy je włożyć do słoików. Oczywiście najzdrowszy jest sok. Chcę Was dzisiaj zachęcić do jedzenia
Buraczki tarte na zimę

Buraczki tarte na zimę

Zwykle robimy takie na zimę, stanowią doskonały dodatek do obiadu. Ale pomyśleliśmy, że i teraz jest dobry moment na to, bo być może przyda Wam się ten przepis do wykorzystania na wielkanocny stół
Buraczki do słoika na 4 sposoby

Buraczki do słoika na 4 sposoby

Buraczki z dodatkiem chrzanu - czyli a'la ćwikła. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw. Baza smakowa jest ta sama - w kolejnych etapach dodajemy dodatki, które nadają buraczkom charakteru
Klasyczne buraczki tarte w słoiczki na zimę

Klasyczne buraczki tarte w słoiczki na zimę

Do masy buraczanej dodajemy ,sól,ocet,cukier , mieszamy i zostawiamy na noc żeby się przegryzły -drugiego dnia próbujemy ,jeśli nam smakują to wkładamy do słoików -jeśli nie to ponownie doprawiamy
Pomidorowo-paprykowy relish

Pomidorowo-paprykowy relish

My również w Polsce mamy swoją odmianę relishu i jest to ćwikła. Gęsty, pyszny, aromatyczny, idealny na zimę