Przepis na ćwierczakiewiczowej

Ćwikła Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Ćwikła Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Ćwikła to nieodzowny element polskiej Wielkanocy do jajek, kiełbasy, czy mięsa. A dobra ćwikła to oczywiście przygotowana samodzielnie, domowym sposobem najlepiej takim sprzed 100 lat
Nalewka malinowa według Ćwierczakiewiczowej

Nalewka malinowa według Ćwierczakiewiczowej

Jedna z lepszych takich nalewek jest malinowa, i dla tego téj przepis tu podaję. Garniec (litr) dojrzałych, przebranych należycie malin wsypać w gąsior czterogarncowy i nalać lekkim wystudzonym syropem z 6 funtów cukru i dwóch garncy wody, dolać pół garnca najlepszego spirytusu, zatkać i postawić na 10 dni w miernie ciepłe miejsce, ale nie na słońcu, kilkakrotnie co dzień kłócić, potrząsając gąsiorem
Pory w śmietanie

Pory w śmietanie

kategorie. wszystkie. A tu zebrane linki do chlebów. Bułki. Chleb na zakwasie z automatu. Chleb na zakwasie z mieszanek "Chleba polskiego"
Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia

Gulasz z mięsem z jelenia. - kuchnia staropolska. Kuchnia staropolska znacznie różni się od tej, jaką znamy dzisiaj
PIERNIK STAROPOLSKI...krótko dojrzewający :)

PIERNIK STAROPOLSKI...krótko dojrzewający :)

Znalazłam przepis na piernik krótko dojrzewający. Przepis niczym się nie różni od długo dojrzewających jakie znalazłam w necie ,no może tym ,że jest z bakaliami a większość przepisów ich nie zawiera
Rosół z kaczki z tymiankiem

Rosół z kaczki z tymiankiem

Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt mięsa na osobę. Na lżejszy, czyli zwyczajny, dość jest pół funta
Pączki babcine (III)

Pączki babcine (III)

W pączkach najbardziej cenię teksturę, a nie konfiturę (nawet nie czuję, kiedy rymuję). Wiadomo, że pączki muszą być puszyste i delikatne jak chmurka (banalnie to brzmi, ale właśnie tak ma być – przecież nikt nie lubi gliniastych)
Torcik z mąki gryczanej

Torcik z mąki gryczanej

Kolejny przepis z książki '365 obiadów' Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tym razem do wypróbowania nakłonił mnie mój tata, wyszło pysznie
Pączki warszawskie

Pączki warszawskie

Moje pierwsze pączki w tym roku. Karnawał w tym roku wyjątkowo krótki wiesz spieszcie się. ) Przepis ten podejrzałam na Moich Wypiekach, zaciekawił mnie ze względu na swój XIX rodowód i autorkę przepisu, Lucynę Ćwierczakiewiczową