Torcik ptasie mleczko z owocami sezonowymi

Torcik ptasie mleczko z owocami sezonowymi to pyszny deser, który można przygotować na każdą okazję. Jest łatwy w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Składa się z warstw biszkoptu, kremu budyniowego i owoców sezonowych. Całość jest polana polewą czekoladową lub galaretką. Torcik ten jest idealny dla osób, które lubią słodkie desery, ale nie chcą tracić czasu na skomplikowaną obróbkę cukrową.

Krem budyniowy jest bardzo delikatny i lekki, a połączenie go z owocami sezonowymi tworzy doskonałe połączenie smakowe. Dodanie do tego polewy czekoladowej lub galaretki sprawia, że torcik staje się jeszcze bardziej atrakcyjny wizualnie i smakowo.

Torcik ptasie mleczko z owocami sezonowymi to idealny deser na każdą okazję. Jest prosty w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Można go udekorować według własnego uznania i cieszyć się pysznym deserem.

Przepis na torcik ptasie mleczko z owocami sezonowymi

Składniki:

  1. 3 jajka
  2. 1/2 szklanki cukru
  3. 1/2 szklanki mąki pszennej
  4. 1/4 szklanki oleju
  5. 1/4 szklanki mleka
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1 opakowanie budyniu waniliowego
  8. 500 ml śmietany kremówki
  9. Owoce sezonowe (np. maliny, truskawki)
  10. (opcjonalnie) Polewa czekoladowa lub galaretka do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt:  Ubić 3 białka ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodać 3 żółtka i 1/2 szklanki cukru i ubijać dalej aż masa będzie puszysta. Dodać 1/2 szklanki maki pszennej, 1/4 szklanki oleju oraz 1/4 szklanki mleka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  2. Krem budyniowy: Do garnka wlać 500 ml mleka, dodać 1 opakowanie budyniu waniliowego oraz 2-3 łyżki cukru i gotować na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Ubijać 500 ml śmietany kremówki na sztywno dodając 2-3 łyżki cukru pudru. Gdy budyń ostygnie połączyć go z ubitymi śmietanami delikatnie mieszać.
  4. Wystudzonego biszkoptu podziurawić np. patyczkiem do lodów i nasączyć go dowolnym alkoholem (np. rum). Na biszkopt przełożyć powstała masa budynio-śmietanowa. Na górze udekorować owocami sezonowymi (np. malinami, truskawkami). Całość polać polewa czekoladowa lub galaretka.

Polecam!

Jeśli lubisz słodkie desery, ale nie chcesz tracić dużo czasu na skomplikowaną obróbkę cukrowa to torcik ptasie mleczko z owocami sezonowymi jest idealnym rozwiązanie dla Ciebie! Jest prosty w przygotowaniu i smakuje naprawdę pysznie! Spróbuj go już dziś!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz