Cebulaki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które składa się z duszonej cebuli z mąką i bulionem, podawanej z chlebem i posypaną startym serem. To proste danie ma niepowtarzalny smak i aromat i jest jednym z ulubionych dań w polskiej kuchni.

Cebulaki są często przygotowywane w okresie zimowym, kiedy to cebula jest w sezonie i dostępna w dużej ilości. Jest to również danie popularne na wigilijnym stole, gdzie jest serwowane jako przystawka.

W niektórych regionach Polski, np. w Małopolsce, cebulaki podaje się na specjalnym talerzu, który posiada dołek na wierzchu, w którym znajduje się kromka chleba, na którą nakłada się cebulaki. Danie to może być również podawane z ziemniakami lub kapustą.

Cebulaki to smaczne i sycące danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom polskiej kuchni.

Przepis na cebulaki

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • kromki chleba
  • starty ser żółty

Instrukcje:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
  2. Na patelni rozgrzej masło i olej.
  3. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez około 20-30 minut, aż stanie się miękka i złota.
  4. Dodaj mąkę, sól i cukier, wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut.
  5. Stopniowo dodawaj bulion, mieszając cały czas, aż powstanie gęsta masa.
  6. Przełóż cebulaki do naczynia żaroodpornego, ułóż na wierzchu kromki chleba i posyp startym serem.
  7. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni.
  8. Podawaj gorące.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz