Francuska tarta

Francuska tarta

Francuska tarta to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Jest to słodkie ciasto, które składa się z cienkiego spodu, wypełnionego kremem lub owocami. Może być podawane na deser lub jako przekąska. Francuskie tartaletki są często używane do dekoracji stołu, a ich smak i wygląd są bardzo atrakcyjne.

Tarta francuska może być przygotowana z różnych składników, w tym owoców, kremów, sera i innych dodatków. Można je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Najczęstszymi składnikami są jabłka, truskawki, maliny i wiśnie. Można też dodać orzechy laskowe lub migdały.

Francuska tarta jest idealna do podania na deser lub jako przekąska. Można ją podawać samodzielnie lub z bitą śmietaną lub lodami. Jest to doskonała opcja dla osób, które chcą urozmaicić swoje menu.

Przepis na Francuska tarta

Składniki:

  1. 1/2 szklanki mąki pszennej
  2. 1/4 szklanki masła
  3. 3 łyżki cukru
  4. 1/4 łyżeczki soli
  5. 1/4 szklanki lodowatej wody
  6. 1/2 szklanki kremu budyniowego
  7. 1/2 szklanki ulubionych owoców (jabłek, truskawek itp.)

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, masło, cukier i sól.
  2. Dodać lodowatą wodę i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie.
  3. Rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i umieścić je w formie do tarty.
  4. Nakłuwać spód widelcem kilka razy.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-20 minut.
  6. Gdy spód będzie już upieczony, należy go posmarować kremem budyniowym i udekorować ulubionymi owocami.
  7. Piec jeszcze przez 10-15 minut aż owoce się lekko zarumienią.

Polecam!


Jeśli chcesz urozmaicić swoje menu i podać coś naprawdę smacznego – francuska tarta jest idealnym rozwiązaniem! Przygotujesz ją bardzo prosto i szybko. A jej smak po prostu powala!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz